Ředkvičkový salát s brambory

Nejhorší únava je jarní únava ta u mě rozhodně nepřichází na jaře, ale v době, kdy se na jaro pořád ještě těšíme, ale tělo už je po zimě úplně vyřízené a bez energie.

Na tyto stavy existují různé návody, například hromada čokolády, ale mám lepší nápad.

Pojďme se v předjaří nadopovat vitamíny. Jedním z prvních druhů zeleniny, která vyraší ze země a je k dostání pěkně čerstvá, jsou ředkvičky. Nikdy neodolám a koupím svazek nebo dva, a pak musím vymýšlet, jak je sním tentokrát. Chroupat je jen tak člověka baví jen chvilku, tak co je třeba zkombinovat s brambory v jarním salátě? 

Ingredience
  • 1 svazek ředkviček
  • 400 g vařených brambor
  • olivový olej dle chuti
  • asi 50 ml vinného octa
  • ½ cibule nebo šalotky
  • pažitka
  • sůl a pepř
  • špetka cukru

Kromě ředkviček a brambor budeme potřebovat ještě cibuli, pažitku, olej, ocet, sůl a pepř. Nejprve si uvaříme brambory ve slupce, pak oloupeme a nakrájíme na plátky, dokud jsou brambory ještě teplé.

Zatímco se brambory vaří, nakrájíme si ředkvičky na měsíčky, cibuli na jemné kostičky a pažitku. Umícháme si i zálivku z olivového oleje, kapky octa, soli, pepře a cukru. Tady je vyladění chuti, a tedy i množství jednotlivých ingrediencí nechám na vás, mně to někdy trvá déle než samotné vaření.

A teď už vezmeme mísu, smícháme brambory se zeleninou a prolijeme zálivkou. Mně taková dobrota na oběd stačí, ale pokud se bez masa neobejdete, tento salát poslouží výborně i jako příloha k masu – třeba kuřecímu steaku nebo grilované rybě.

autor: dak

Související

  • Sekaná s dýní

    Čím déle dýně ochutnávám, tím víc mi chutnají a každý další recept zkouším s radostí. Přidat dýni do sekané se ukázalo jako výborný nápad.

  • Masové koule s kapustou

    Růžičková kapusta patří mezi mou nejmilejší zeleninu, a když mi nedávno padl zrak na recept na masové koule s kapustou, ani jsem ho nečetla a udělala si ho po svém.