Tvarohové knedlíky s ovocem

Venku je pořád tmavo a chladno a určitě se nám všem stýská po létě. Jednou z možností, jak si léto připomenout, je dát si nějaké typické letní jídlo.

Veronika Pudíková, autorka kuchařky Zasedneme k dubovému stolu aneb Kuchařka jedné mámy, doporučuje ovocné knedlíky, protože v mrazáku máme zásoby ovoce z léta určitě všichni.

„Je to moje nejoblíbenější sladké jídlo, protože je hrozně rychlé a hrozně dobré,“ směje se kuchařka. 

Ingredience
  • 200 g  polohrubé mouky
  • 40 g cukru krystalu
  • špetku soli
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • 250 g čerstvého nebo mraženého ovoce

„Dáme si vařit vodu ve větším hrnci s pokličkou, a mezitím si na válek dáme mouku. Uděláme do ní důlek a do něj vsypeme špetku soli, cukr, tvaroh, rozpuštěné máslo a žloutky. Pozor na teplotu másla, nemělo by být horké, aby se nám nezdrcly ty žloutky. Jednoduše si zpracujeme těsto, mouku přisypáváme podle potřeby, aby se nelepilo. Pak si vytvoříme šišku, z ní ukrajujeme asi centimetrová kolečka, vkládáme ovoce a zabalíme. Ovoce může být i mražené, ale to se musí zpracovat ihned, protože povolené ovoce pouští vodu a těsto by se nám mohlo rozpojovat.“

„Knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 9 minut. Zamícháme, aby se odlepily ode dna. Zkusíme jeden překrojit, abychom zjistili, jestli už je vařený,“ radí Veronika.

Na talíři posypeme cukrem, skořicí, kakaem, strouhaným tvarohem nebo mletým mákem, podle toho, s čím máme knedlíky nejraději a přelijeme rozpuštěným máslem.

Přestože ovoce typické do knedlíků jsou jahody, meruňky, borůvky nebo švestky, Veronika doporučuje vyzkoušet i maliny.

K tomuto snadnému receptu není co dodat, snad jen, abyste prohlédli svůj mrazák a pustili se do ovoce i teď.

autor: dak

Související