Křupavé biobramboráky
Jak na bramboráky, aby chutnaly jako nezapomenutelná lahůdka? Samozřejmě existují spousty receptů s různými fígly a triky a my si nějaké prozradíme.
Drahoslava Hepnerová ze spolku Gurmán ve Svatém Kříži ze svým bramborákem uspěla v gurmánské soutěži a podle ní je kromě receptu důležitá také kvalita surovin. „Brambory, to je základ, když jsou dobré brambory, tak jsou dobré i bramboráky,“ soudí.
- 0,5 kg brambor
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- česnek (počet stroužků dle chuti)
- sůl, pepř
- majoránka
- sádlo na smažení
A jak tedy vyrábí své úspěšné bramborové placky? „To jsou bio brambory od švagra, bio vejce z domu, mouka brodská, sůl, pepř majoránka, mléko a česnek. Smažit na malinké bramboráčky, aby hezky křupaly. A pěkně je naskládat na tácek, aby to hezky vypadalo,“ doporučuje kuchařka.
Vezmeme tedy půl kila brambor, nastrouháme je nahrubo a vymačkáme vodu a škrob. Přidáme dvě vajíčka, česnek podle toho, jakou chceme mít sílu, deset deka hladké mouky, deci mléka a na dochucení tradiční bramborákové koření – sůl, pepř a majoránku.
Kromě toho, že menší bramboráčky více křupou, zní další doporučení vysoká vrstva sádla, protože paradoxně čím více bramborák plave, tím méně nasákne tukem. I tak ale po vytažení z pánvičky osušíme na papírových utěrkách. Těsto nemusíme ochutnávat syrové, první placku osmažíme na zkoušku a podle výsledku doladíme – přisolíme, naředíme, a podobně. Na tyhle bramboráky bude každý ještě dlouho vzpomínat.
Související
-
Smažené bramborové knedlíčky
Když venku zuří počasí, že by psa nevyhnal, je ideální pustit se do vaření. Nejlépe nějaké ne úplně zdravé dobroty, na kterých si pak všichni pochutnají.
-
Pečené brambory s lososovým dipem
Dnešní recept bude opravdová rychlovka, a tím myslím i s přípravou! Neoškrábané brambory, uzený losos, chvilka přípravy a dobrota je na světě.
-
Česnekové brambory s pažitkou
S přílohami je potíž, většinou jsou pořád stejné. Když nám ale poradí profesionál nějakou fintu, dobrý tip, jak vylepšit třeba vařené brambory, rozhodně to oceníme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.