Křupavé biobramboráky
Jak na bramboráky, aby chutnaly jako nezapomenutelná lahůdka? Samozřejmě existují spousty receptů s různými fígly a triky a my si nějaké prozradíme.
Drahoslava Hepnerová ze spolku Gurmán ve Svatém Kříži ze svým bramborákem uspěla v gurmánské soutěži a podle ní je kromě receptu důležitá také kvalita surovin. „Brambory, to je základ, když jsou dobré brambory, tak jsou dobré i bramboráky,“ soudí.
- 0,5 kg brambor
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- česnek (počet stroužků dle chuti)
- sůl, pepř
- majoránka
- sádlo na smažení
A jak tedy vyrábí své úspěšné bramborové placky? „To jsou bio brambory od švagra, bio vejce z domu, mouka brodská, sůl, pepř majoránka, mléko a česnek. Smažit na malinké bramboráčky, aby hezky křupaly. A pěkně je naskládat na tácek, aby to hezky vypadalo,“ doporučuje kuchařka.
Vezmeme tedy půl kila brambor, nastrouháme je nahrubo a vymačkáme vodu a škrob. Přidáme dvě vajíčka, česnek podle toho, jakou chceme mít sílu, deset deka hladké mouky, deci mléka a na dochucení tradiční bramborákové koření – sůl, pepř a majoránku.
Kromě toho, že menší bramboráčky více křupou, zní další doporučení vysoká vrstva sádla, protože paradoxně čím více bramborák plave, tím méně nasákne tukem. I tak ale po vytažení z pánvičky osušíme na papírových utěrkách. Těsto nemusíme ochutnávat syrové, první placku osmažíme na zkoušku a podle výsledku doladíme – přisolíme, naředíme, a podobně. Na tyhle bramboráky bude každý ještě dlouho vzpomínat.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.