Smažené bramborové knedlíčky

Když venku zuří počasí, že by psa nevyhnal, je ideální pustit se do vaření. Nejlépe nějaké ne úplně zdravé dobroty, na kterých si pak všichni pochutnají.

Měla bych tip, který nabídly svým hostům v bytové restauraci Venkovanky v Nové Říši Magda Pojerová a Jitka Baďurová. Jako přílohu podávaly smažené bramborové knedlíčky.

Ingredience
  • 0,5 kg brambor
  • máslo
  • 4 vajíčka
  • petrželová nať
  • muškátový oříšek
  • prášek do pečiva
  • strouhanka
  • sádlo
  • sůl

Stejně jako normální bramborové knedlíky se dělají z vařených brambor. Dále si nachystáme máslo, vajíčka, muškátový oříšek, prášek do pečiva a petrželku. Vezmeme půl kila brambor, uvaříme doměkka a oloupeme, necháme vychladnout a prolisujeme, pokračuje Jitka Baďurová: „V míse smícháme máslo se solí a se žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek a sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvoříme kuličky asi jako ořech velké, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je smažíme dozlatova.“

Smažené bramborové knedlíčky vypadají dobře, když do těsta přidáme ještě jednu ingredienci, sekanou petrželku – dodá chuť i barvu. 

Pokud se vám nebude chtít šlehat sníh, některé recepty uvádějí i jinou možnost, nechat vajíčka vcelku a do těsta přidat špetku prášku do pečiva. Knedlíčky jsou tak nadýchané, jako bychom bílky ušlehali. 

Teď už stačí jen vymyslet, k čemu je podávat - k plněným ptáčkům, pečené panence nebo třeba k masu na přírodní způsob, ale chutnají i samotné. 

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.