Kroupy s fazolemi, čili šumajstr

Šumajstr, někdy nazývaný také šulimajs, je na přípravu jednoduchý, přitom je chutný a vydatný! Je podobný šouletu. Zda šoulet pochází z tohoto krajového pokrmu nebo naopak, asi přesně nezjistíme. Ať je to tak nebo onak, šumajstr je chuťově vynikající pokrm, který je vhodný pro toto postní období.

Suroviny na čtyři:

300 g krup

200 g fazolí

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

5 kuliček pepře

200 g cibule

400 g škvarků

4 stroužky česneku

mletý pepř

sůl

2 lžíce vepřového sádla

Postup:

Fazole přes noc namočíme. Pak k nim přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a uvaříme je. Osolíme, až když jsou fazole měkké.

Kroupy uvaříme zvlášť v osolené vodě.

Na sádle zpěníme cibulku, přidáme škvarky a prohřejeme.

Kroupy smícháme s fazolemi, podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a vmícháme cibuli se škvarky.

Celková doba přípravy trvá přibližně 2 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.