Krkonošské kuře

Drůbež máme na stole rádi, má jemné maso a dá se vždy skvěle ochutit, a pokaždé jinak. Kuře se dá upéct na sto způsobů, a o jeden z nich se s námi podělila autorka Krkonošské kuchařky Danka Šárková.

Ingredience
  • 1 kuře
  • 1 lžíce sádla
  • cibule
  • uzené maso (množství dle chuti)
  • červené zelí (sterilované, nejlépe Vysocké z Krkonoš)
  • sůl

Jak sama říká, není s ním žádná velká práce. „Krkonošské kuře je moje velice oblíbené jídlo a je velice jednoduché. Vezmete kuře, na pánvičce vedle uděláte cibulku, na cibulku dáte uzené a na to dáte červené zelí,. Nejlépe vysocké zelí od nás z Krkonoš. A touhletou směsí, když ji podusíte, naplníte to kuře. A to tak, že ho naplníte dovnitř, ale také pod kůži. To znamená, že musíte odtrhnout od prsou kůži, ale pozor, když to budete odtrhávat, ono je to docela náročné, tak opatrně prsty, abyste tu kůži nepotrhali, a ono se to krásně i s tím upeče. To kuře potom zašijete. Pokud máte špikovací jehly, tak to můžete protáhnout jehlou, ale klidně doporučuju to zašít jehlou a nití. Z toho kuřete nevyteče nic, do masa prostoupí chuť zelí a uzeného a myslím si, že to je velice chutný a rychlý recept. Doporučuju k tomu jen chleba, nebo brambory.“

Autorka krkonošské kuchařky dodává, že naši předkové často neměli přístup k uzenému, a proto kuře plnili jen zelím nebo zelím s cibulí, to my si můžeme dopřát i spoustu uzeného masa nebo špeku, opéct si je na sádle, a nakonec ještě kuře na pekáči podlít a přidat k němu kus másla. Hotové kuře je proto velmi šťavnaté.

autor: dak

Související

  • Kuře na podzimní zelenině

    Kuře je spolehlivý tip na oběd pro každého kuchaře. V tuto roční dobu je ideální spojit chuť kuřecího masa se zeleninou, která právě zraje, a sklízíme ji ze zahrádek.

  • Pálivé kuře na citrónech

    Všimli jste si, jak často se ve filmech říká, že něco chutná jako kuře? Vlastně to znamená, že kuřecí maso nemá nijak zvlášť výraznou chuť.

  • Kuře v podmáslí

    Asi už jste zaslechli o řízcích marinovaných v jogurtu, a tak vás asi příliš nepřekvapí, že podobně dobrou službu nám při úpravě masa udělá i podmáslí.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.