Krkonošské kuře
Drůbež máme na stole rádi, má jemné maso a dá se vždy skvěle ochutit, a pokaždé jinak. Kuře se dá upéct na sto způsobů, a o jeden z nich se s námi podělila autorka Krkonošské kuchařky Danka Šárková.
- 1 kuře
- 1 lžíce sádla
- cibule
- uzené maso (množství dle chuti)
- červené zelí (sterilované, nejlépe Vysocké z Krkonoš)
- sůl
Jak sama říká, není s ním žádná velká práce. „Krkonošské kuře je moje velice oblíbené jídlo a je velice jednoduché. Vezmete kuře, na pánvičce vedle uděláte cibulku, na cibulku dáte uzené a na to dáte červené zelí,. Nejlépe vysocké zelí od nás z Krkonoš. A touhletou směsí, když ji podusíte, naplníte to kuře. A to tak, že ho naplníte dovnitř, ale také pod kůži. To znamená, že musíte odtrhnout od prsou kůži, ale pozor, když to budete odtrhávat, ono je to docela náročné, tak opatrně prsty, abyste tu kůži nepotrhali, a ono se to krásně i s tím upeče. To kuře potom zašijete. Pokud máte špikovací jehly, tak to můžete protáhnout jehlou, ale klidně doporučuju to zašít jehlou a nití. Z toho kuřete nevyteče nic, do masa prostoupí chuť zelí a uzeného a myslím si, že to je velice chutný a rychlý recept. Doporučuju k tomu jen chleba, nebo brambory.“
Autorka krkonošské kuchařky dodává, že naši předkové často neměli přístup k uzenému, a proto kuře plnili jen zelím nebo zelím s cibulí, to my si můžeme dopřát i spoustu uzeného masa nebo špeku, opéct si je na sádle, a nakonec ještě kuře na pekáči podlít a přidat k němu kus másla. Hotové kuře je proto velmi šťavnaté.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka