Kuře na podzimní zelenině

Největší audioportál na českém internetu

Kuře na podzimní zelenině | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Kuře na podzimní zelenině

Kuře je spolehlivý tip na oběd pro každého kuchaře, je rychle upečené a chutné téměř s čímkoliv! V tuto roční dobu je ideální spojit chuť kuřecího masa se zeleninou, která právě zraje, a sklízíme ji ze zahrádek, nebo nakupujeme u stánků místních farmářů.

Ingredience
  • 4 kuřecí zadní čtvrtky
  • ½ paličky česneku
  • 2 – 3 cibule
  • 2 – 3 mrkve
  • 1 větší cuketa
  • ½ dýně
  • koření na kuře
  • sůl

Posbíráme také to, co máme v ledničce a ve spíži, a jdeme na to. Rozkrájené 2 – 3 cibule dáme do pekáče společně s půlkou palice česneku. Na silnější kolečka nakrájíme i mrkev a přidáme do pekáče. Na to položíme kuřecí zadní čtvrtky, osolíme, okořeníme a podlijeme trochou vody. Přidáme velkou lžíci másla a vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů.

Dýni a cuketu oloupeme a nakrájíme na menší kousky a k masu a zbylé zelenině je přidáme až po hodině pečení – oba druhy totiž změknou poměrně rychle, takže se nemusí péct celou dobu, stačí jim poslední půlhodinka, kdy se už na kuřeti hlavně dělá křupavá kůrka.

Po hodině a půl je hotovo. Podávat můžeme s rýží, ale třeba i bramborovými nočky, které jsou uvařené za dvě minuty. Jednoduchý oběd, ale je plný chuti podzimu.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.