Kuře na podzimní zelenině
Kuře je spolehlivý tip na oběd pro každého kuchaře, je rychle upečené a chutné téměř s čímkoliv! V tuto roční dobu je ideální spojit chuť kuřecího masa se zeleninou, která právě zraje, a sklízíme ji ze zahrádek, nebo nakupujeme u stánků místních farmářů.
- 4 kuřecí zadní čtvrtky
- ½ paličky česneku
- 2 – 3 cibule
- 2 – 3 mrkve
- 1 větší cuketa
- ½ dýně
- koření na kuře
- sůl
Posbíráme také to, co máme v ledničce a ve spíži, a jdeme na to. Rozkrájené 2 – 3 cibule dáme do pekáče společně s půlkou palice česneku. Na silnější kolečka nakrájíme i mrkev a přidáme do pekáče. Na to položíme kuřecí zadní čtvrtky, osolíme, okořeníme a podlijeme trochou vody. Přidáme velkou lžíci másla a vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů.
Dýni a cuketu oloupeme a nakrájíme na menší kousky a k masu a zbylé zelenině je přidáme až po hodině pečení – oba druhy totiž změknou poměrně rychle, takže se nemusí péct celou dobu, stačí jim poslední půlhodinka, kdy se už na kuřeti hlavně dělá křupavá kůrka.
Po hodině a půl je hotovo. Podávat můžeme s rýží, ale třeba i bramborovými nočky, které jsou uvařené za dvě minuty. Jednoduchý oběd, ale je plný chuti podzimu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.