Kuře v podmáslí

Asi už jste zaslechli o řízcích marinovaných v jogurtu, masu zapečeném ve smetaně, a tak vás asi příliš nepřekvapí, že podobně dobrou službu nám při úpravě masa udělá i podmáslí.

Když si v něm namarinujeme celé kuře a upečeme, dostane se nám křehkého masa a křupavé vypečené kůrčičky.

Ingredience
  • 1 kuře
  • 500 ml podmáslí
  • 2 lžičky soli
  • (případně mletý pepř, česnek, bylinky)

Příprava není pracná, ale chce to počítat s časem navíc – kuře potřebuje odpočívat v marinádě nejméně čtyři hodiny, ale mnohem lepší bude nachystat si ho den předem a marinovat alespoň přes noc.

Vezmeme tedy půl litru podmáslí a vmícháme do něj dvě lžičky soli. Jako základ to úplně stačí, ale pokud budete chtít vyzkoušet i jiné varianty, dají se do podmáslí přidat i bylinky, čerstvě namletý pepř, nebo třeba česnek. Kuře potom celé touto marinádou přelijeme, můžeme i nalít či vmazat marinádu i dovnitř a nevynechat jediný kousek.

Než budeme péct, vyndáme je a necháme v pokojové teplotě. Rozpálíme troubu na 200 stupňů. Kuře necháme z marinády okapat a vložíme do pekáčku. Když lehce zezlátne, snížíme teplotu a necháme dopéct. Před porcováním necháme ještě chvíli odpočinout a pak podáváme – chutná s hranolky nebo vařenými brambory a se salátem.

autor: dak

Související

  • Rychlé kuře s kari omáčkou

    Když je potřeba nachystat rychle teplé jídlo, je ideální, když máme v zásobě kuřecí prsa – a z těch existují spousty receptů.

  • Kuře caprese

    Caprese je klasický italský salát. Naskládají se kolečka rajčat, mozzarelly, ozdobí se bazalkou a zakápnou olivovým olejem. Tytéž ingredience potřebujeme na kuře caprese.

  • Kuře na česneku s citróny

    Kuře pečené vcelku je ohromné jídlo. Trochu ho nazdobíte, strčíte do trouby a po pár hodinách se vám rozplývá v ústech. Navíc se dá kombinovat skutečně s číkoli.