Krevety na olivovém oleji

Stává se vám také, že na dovolené ochutnáváte místní kuchyni a přivezete si domů nové recepty? Mně tedy ano, takže se máte na co těšit. Chobotnice, sépie, čerství mečouni nebo mušle se u nás na Vysočině ale neshánějí snadno, a tak jsem si přivezla návod na krevety, které k dostání jsou.

Chobotnice, sépie, čerství mečouni nebo mušle se u nás na Vysočině ale neshánějí snadno, a tak jsem si přivezla návod na krevety, které k dostání jsou.

Předala mi ho Marta Šimberská, která žije na pobřeží ve Španělsku a středomořskou kuchyni už vaří stejně skvěle jako místní. Doporučila by nám právě krevety, protože chutnají i mražené.

Ingredience
  • 1 balení krevet (čerstvých nebo mražených, možno i ve skořápce)
  • 1 stroužek česneku
  • chilli paprička (nemusí být)
  • olivový olej
  • sůl

„Je to velice jednoduché, na pánev s olivovým olejem vhodíte pár stroužků nahrubo nasekaného česneku. Naprudko ho orestujete, a ještě předtím, než začne zlátnout, přidáte krevety a znovu zprudka orestujete. Posolíme a to je vše,“ popisuje Marta.

Kdo raději pálivé jídlo, může přidat pálivou papričku do oleje, kterou ale před jídlem vyndáme, pěkně krevety přiostří.

Pochutnat si můžeme i na krevetách nevyloupaných, pokud vám nevadí každou krevetu jednotlivě zbavit skořápky. Zůstává v nich totiž mnohem více chuti moře, libuje si Marta Šimberská. „Ty krevety můžeme mít ve skořápce syrové, které se dají na pánev na olivový olej a jakmile zrůžoví či zčervenají, vyndáte krevety a do oleje hodíte pár kousků česneku, a tím olejem to pak polejete. Předvařené krevety se zpracovávají úplně stejně, jenom jim stačí kratší doba.“

Hotovo je za chvilku, krevety chutnají a jsou i zdravé, takže nám zbývá jediné – abychom se také dočkali krásného letního počasí. Jde to totiž skvěle k sobě!

autor: dak

Související