Kravský haloumi na gril

Koho zajímá gastronomie, speciality světové kuchyně, nebo je jen zvědavý, co všechno se dá položit na gril v našich domácích podmínkách, určitě se už setkal s pojmem sýr haloumi.

Původně se jedná o pochoutku pocházející z ostrova Kypr, která se tam vyrábí ze směsi ovčího a kozího mléka. Dá se použít i samotné mléko kozí, ale také není výjimkou, když někde uvidíme haloumi z kravského mléka. Například na kozí farmě Borotín, kde běžně vyrábějí většinu sýrů kozích, si pořídili pár krav a k výrobkům přidali právě kravský haloumi.

Ingredience
  • kravský sýr haloumi
  • sůl
  • bylinky
  • koření

Adam Burzik z borotínské farmy vysvětluje, čím je tento sýr výjimečný: "Sýr typu haloumi vlastně nekysá, on leží dvě hodiny ve formách, a potom se háže do téměř vroucí vody, kde zhruba hodinku plave, v té horké vodě je zapařený. Potom se vyloví, nasolí, rovnou se balí a tím je sýr hotový. Hodí se na gril a on se na tom grilu neroztéká tím, že je zapařený v té vysoké teplotě těch asi 90 stupňů, tak on se potom neroztéká,“ říká. A o to nám při grilování přece jde.

Pokud jste zapálení do výroby domácích sýrů, pořídili jste si sýřeninu a mléčné kultury, které se do mléka přidávají kvůli kvašení nebo kysání, pak u haloumi vám bude stačit syřidlo a nádoba k ohřátí syrovátky na 90 stupňů, ve které pak bochníčky sýru plavou.

No a konzumentům už pak bude stačit jen sůl, bylinky, případně nějaké ostřejší koření, kterým si haloumi posypou, ugrilují a pochutnají si na něm. Tak ať se vám povede!

autor: dak

Související

  • Grilovaný lilek se sýrem ricotta

    Lilek je zelenina, kterou můžeme připravit na více způsobů. Velmi dobrá je na grilu, kde na sebe váže vůně a chutě všeho, co tam přidáme. Grilovat můžeme na kontakt...

  • Grilovaný krůtí špíz

    Dnes bychom si mohli připravit grilovaný krůtí špíz. Šéfkuchař Jaroslav Veselý, oborník na grilování masa, na něj doporučuje použít krůtí prsa nebo krůtí ořez. Takž...

  • Grilovaný hermelín

    Když náš milý kolega Jarda Hypochondr mluví o jídle, tak si raději pohlídejte, abyste právě neměli hlad.