Kravský haloumi na gril
Koho zajímá gastronomie, speciality světové kuchyně, nebo je jen zvědavý, co všechno se dá položit na gril v našich domácích podmínkách, určitě se už setkal s pojmem sýr haloumi.
Původně se jedná o pochoutku pocházející z ostrova Kypr, která se tam vyrábí ze směsi ovčího a kozího mléka. Dá se použít i samotné mléko kozí, ale také není výjimkou, když někde uvidíme haloumi z kravského mléka. Například na kozí farmě Borotín, kde běžně vyrábějí většinu sýrů kozích, si pořídili pár krav a k výrobkům přidali právě kravský haloumi.
- kravský sýr haloumi
- sůl
- bylinky
- koření
Adam Burzik z borotínské farmy vysvětluje, čím je tento sýr výjimečný: "Sýr typu haloumi vlastně nekysá, on leží dvě hodiny ve formách, a potom se háže do téměř vroucí vody, kde zhruba hodinku plave, v té horké vodě je zapařený. Potom se vyloví, nasolí, rovnou se balí a tím je sýr hotový. Hodí se na gril a on se na tom grilu neroztéká tím, že je zapařený v té vysoké teplotě těch asi 90 stupňů, tak on se potom neroztéká,“ říká. A o to nám při grilování přece jde.
Pokud jste zapálení do výroby domácích sýrů, pořídili jste si sýřeninu a mléčné kultury, které se do mléka přidávají kvůli kvašení nebo kysání, pak u haloumi vám bude stačit syřidlo a nádoba k ohřátí syrovátky na 90 stupňů, ve které pak bochníčky sýru plavou.
No a konzumentům už pak bude stačit jen sůl, bylinky, případně nějaké ostřejší koření, kterým si haloumi posypou, ugrilují a pochutnají si na něm. Tak ať se vám povede!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.