Grilovaný lilek se sýrem ricotta
Lilek je zelenina, kterou můžeme připravit na více způsobů. Velmi dobrá je na grilu, kde na sebe váže vůně a chutě všeho, co tam přidáme. Grilovat můžeme na kontaktním grilu, venkovním grilu i na grilovací pánvi.
Budeme potřebovat následující suroviny:
- 2 ks lilku
- sůl
- pepř
- česnek
- olivový olej
- sýr ricotta
- čerstvý špenát
- bylinky, např. tymián
„Omyté lilky si nakrájíme na plátky, osolíme a necháme půl hodiny vypotit. Voda obsažená v lilku je totiž hořká a říká se, že i jedovatá,“ vysvětluje šéfkuchař jihlavské Radniční restaurace Svatoslav Rychtecký.
Po asi půl hodiny lilky omyjeme lehce vodou a potřeme česnekem, chytnou tak další chuť a opepříme. „Na suché pánvi nebo s lehkou kapkou olivového oleje je ogrilujeme, aby chytly barvu a zatáhly se. Trvá to delší dobu. Ten čas využijeme k přípravě riccoty, kterou dosolíme, opepříme a smícháme s nasekaným čerstvým špenátem a bylinkami,“ pokračuje šéfkuchař.
Ogrilovaný lilek po chvíli vyndáme, potřeme ricottou a zabalíme do rolek. „Na porci se dává asi pět kusů rolek, které ještě přelijeme olivovým olejem. Podáváme hlavně jako předkrm.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.