Králičí paštika s koňakem

Za první republiky byla králičí paštika oblíbenou dobrotou, a když tak poslouchám návod, jak se dělá, nepřipadá mi nijak náročný.

Magda Pojerová, organizátorka bytové restaurace z Nové Říše, říká, co všechno na paštiku potřebujeme. Hodí se mít doma v zásobách nějaký dobrý koňak. „Paštika je z králičího hřbetu a ještě se tam přidávají králičí játra, jako do všech paštik. Dvě vejce, bílé víno, anglická slanina a dokonce tam patří malý panák koňaku a na dochucení sůl a pepř.“

Ingredience
  • 500 g králičího hřbetu
  • 2 vejce
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 malý panák koňaku
  • sůl, pepř

Některé paštiky se vyrábějí už z tepelně upraveného masa a jater, ať už vařených ve vývaru nebo pečených, ale tady použijeme maso i játra syrová. „Králičí hřbet a očištěná játra se umelou na masovém mlýnku, přidají se tam vejce a potom se přilije bílé víno, slanina nakrájená na kostičky, dobře se to promíchá, přidá se koňak a přendá se do sádlem vymazané formy vyložené ještě potravinovou fólií. Jde to i bez ní, ale ona zároveň slouží k přikrytí paštiky jako poklička. Peče se v nádobě s vodou ve středně vyhřáté troubě asi 60 minut a paštika se pak nechá vychladnout do druhého dne, kdy je nejlepší. Nakonec se nakrájí chléb nebo bageta,“ říká paní Magda.

Jestli si upečete i vlastní domácí pečivo, to už nechám na vás, ale s ochutnáním paštiky podle receptu z první republiky určitě počkejte i do druhého dne.

autor: dak

Související