Dýňové krokety

Když jsou dýně v obchodě drahé, tak se mi to nelíbí, ale když se naopak dají pořídit za pěknou cenu, nevím, kdy přestat nakupovat.

A pak lamentuju - co já s těmi dýněmi budu dělat? Naštěstí dýňových receptů existuje daleko víc než jen polévka nebo dýňové zelí. Nesmírně mě překvapil nápad na dýňové krokety. V podstatě jsou velmi podobné bramborovým kroketám a jejich výroba je také nenáročná.

Ingredience
  • 1 dýně Hokkaidó
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 80 g strouhaného cheddaru
  • sůl, pepř
  • strouhanka
  • olej

Začneme tím, že si vydlabeme dýni Hokkaidó a nakrájíme i se slupkou na pečicí papír na plech. V rozpálené troubě je za čtvrt hodinky upečená a my k ní pak jenom přidáme dvacet deka hrubé mouky, osm deka nastrouhaného čedaru, sůl, pepř a jedno vajíčko. Všechno dohromady krátce rozmixujeme a z hmoty vyrobíme kuličky, které ještě obalíme ve strouhance.

Hotovo, teď budeme smažit, a to je taky rychlovka, takže si dáme do hlubší pánve slunečnicový olej, pořádně rozehřejeme a pak v něm kuličky tak, aby byly celé ponořené, osmažíme.

Není to sice nejzdravější varianta, jak jíst dýni, ale zato je velmi chutná, tomu věřte. Kuličky se dají podávat jako příloha k masu, ale samozřejmě chutnají i samotné, třeba s nějakou pikantní omáčkou nebo tatarkou.

autor: dak

Související

  • Salát z červeného zelí

    Zelenina, zelenina, zelenina, připomínají odborníci na zdravé stravování. Ale když nám se do ní někdy nechce, ono je skoro všechno ostatní mnohem chutnější než zelenina.

  • Podzimní salát

    Podzim je barevný venku a může být krásně barevný i na našem talíři, pokud se nebojíme občas si připravit plný talíř zeleniny.