Teplý hruškový kompot
Mám velmi ráda hrušky a kdykoli objevím nějaký recept, který s nimi pracuje, hned si ho ukládám a pouštím se do něj.
Třeba čerstvě vařený hruškový kompot. Babička dělávala jablečný se skořicí, ale hrušky jsem ještě nezkoušela. Jediné, co vím spolehlivě, je, že k nim budu potřebovat hvězdičky badyánu. To ale není všechno!
- 2 větší hrušky
- 1 vrchovatá lžíce cukru krupice
- 1 hvězdička badyánu
- 1 hvězdička badyánu
- malý kousek skořice
- 2 hřebíčky
- 2 kousky citronové kůry
Potřebovat budeme i plnou lžíci krupicového cukru, který si úplně na začátek necháme v hrnci zkaramelizovat. Jakmile začne zlátnout a nabírat hnědou barvu, přilijeme dvě deci vody. Vznikne sladký sirup, který rozmícháme a povaříme v něm koření – kousek celé skořice, několik hřebíčků, zmiňovaný badyán a dva kousky dobře omyté citrónové kůry.
Necháme asi pět minut vařit a mezitím si oloupeme hrušky a vykrojíme vnitřek s jádry. Když se ze sirupu odpaří asi třetina vody, položíme do něj hrušky širokou stranou dolů a necháme na mírném plamenu pomalu dusit, s tím že je občas přelijeme karamelem, ve kterém leží.
Když hrušky změknou, ale pozor, ne příliš, ať z nich není kaše, vypneme sporák a máme hotovo. Mělo by to být přibližně deset minut, ale záleží, jak měkké nebo tvrdé jsou právě ty vaše hrušky. Podáváme jako dezert teplé přelité zbylým karamelem z hrnce.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.