Teplý hruškový kompot

Největší audioportál na českém internetu

Hruška, hrušky, kompot | Foto: Fotobanka Pixabay

Mám velmi ráda hrušky a kdykoli objevím nějaký recept, který s nimi pracuje, hned si ho ukládám a pouštím se do něj.

Třeba čerstvě vařený hruškový kompot. Babička dělávala jablečný se skořicí, ale hrušky jsem ještě nezkoušela. Jediné, co vím spolehlivě, je, že k nim budu potřebovat hvězdičky badyánu. To ale není všechno!

Ingredience
  • 2 větší hrušky
  • 1 vrchovatá lžíce cukru krupice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 hvězdička badyánu
  • malý kousek skořice
  • 2 hřebíčky
  • 2 kousky citronové kůry

Potřebovat budeme i plnou lžíci krupicového cukru, který si úplně na začátek necháme v hrnci zkaramelizovat. Jakmile začne zlátnout a nabírat hnědou barvu, přilijeme dvě deci vody. Vznikne sladký sirup, který rozmícháme a povaříme v něm koření – kousek celé skořice, několik hřebíčků, zmiňovaný badyán a dva kousky dobře omyté citrónové kůry.

Necháme asi pět minut vařit a mezitím si oloupeme hrušky a vykrojíme vnitřek s jádry. Když se ze sirupu odpaří asi třetina vody, položíme do něj hrušky širokou stranou dolů a necháme na mírném plamenu pomalu dusit, s tím že je občas přelijeme karamelem, ve kterém leží.

Když hrušky změknou, ale pozor, ne příliš, ať z nich není kaše, vypneme sporák a máme hotovo. Mělo by to být přibližně deset minut, ale záleží, jak měkké nebo tvrdé jsou právě ty vaše hrušky. Podáváme jako dezert teplé přelité zbylým karamelem z hrnce.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat