Košíčky s máslovým krémem barveným jedlými květy

Janu Vlkovou už známe jako bioložku, která se stala kuchařkou propagující jedlé kytky!

Téměř všechno, co kolem nás kvete a že toho právě v tomto období je, se dá sníst rovnou nebo rafinovaně použít v kuchyni.

Ingredience
  • Těsto na košíčky:
  • 400 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 160 g másla
  • Krém:
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 200 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr moučka na dochucení
  • rum

Některé květiny mají tak výraznou barvu, že se dají použít i místo chemických potravinářských barev a nadělají nám v dezertu velkou parádu.

Mám tip na košíčky s máslovým krémem, který pak obarvíme a nazdobíme. Nejprve si utřeme 4 žloutky s 16 dkg rozměklého másla a dvanácti dkg cukru do světlé pěny. Přidáme 40 dkg hladké mouky, vypracujeme hladké těsto a vtlačíme je do vymazaných formiček na košíčky.

Zatímco se dvacet až třicet minut pečou, smícháme si dvě deci mléka s vanilkovým cukrem a jedním žloutkem a dáme vařit. Přidáme lžičku solamylu, aby směs zhoustla. Pak utřeme 12 dkg másla s trochou cukru a pomalu přidáváme vychladlou směs a rum na ovonění.

Nakonec obarvíme krém podle rady Jany Vlkové: „Linecká kolečka, košíčky, to je jedno, obarvit se dá krém do jakéhokoli cukroví. Použít se dá například přírodní barvivo ze slézu maurského, to je barvivo, které je rozpustné ve vodě, takže v tom máslovém krému docela dobře drží. Druhé barvivo je aksamitník rozkladitý, který má v sobě žluté barvivo podobné karotenu. Podle těchto barev potom získá cukroví celkový nádech.“ Experimentovat můžeme s jakýmikoli květinami ze zahrádky a zdobíme také květinově.

autor: dak

Související

  • Datlové koule v kokosu

    Velká tmavě hnědá koule obalená v kokosu je vyrobená z ingrediencí, které nevadí, když kvůli diabetu nebo jiné dietě nesmíte cukr.

  • Ratatouille s těstovinami

    Ratatouille se hrozně složitě píše, protože je to francouzské slovo, ale jídlo je to velmi jednoduché a plné chutí.