Ratatouille s těstovinami

Ratatouille se hrozně složitě píše, protože je to francouzské slovo, ale jídlo je to velmi jednoduché a plné chutí.

Z filmu, pokud jste ho viděli, jste si určitě také odnesli pocit, že v jednoduchosti je krása, a přesně takové je zeleninové Ratatouille.

Ingredience
  • 1 lilek
  • 2 menší cukety
  • 1 červená paprika
  • 4 rajčata
  • 1 cibule (nemusí být)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • provensálské koření
  • hrst bazalky
  • strouhaný parmezán

Základem jsou lilky a cukety, ale také rajčata, červené papriky a koření z kraje, odkud jídlo pochází – z Provence. Lilek i cukety nakrájíme na kolečka a necháme chvíli vypotit. Papriky oloupeme, třeba škrabkou a nakrájíme. Rajčata také oloupeme, stačí je spařit horkou vodou a slupka jde dolů sama.

Když máme zeleninu připravenou, opečeme na olivovém oleji kolečka lilků, která vyjmeme z pánve asi po pěti minutách nebo až zezlátnou, pak vhodíme papriky a cukety a znovu opečeme a vyndáme z pánve.

Teď česnek a koření – vezměte rovnou provensálskou směs a k ní čerstvou bazalku a nakonec rajčata. Po chvíli vrátíme všechnu vyndanou zeleninu do pánve a dosolíme a dopepříme podle potřeby.

Klasické francouzské ratatouille by bylo hotové, ale my si je dnes dáme s těstovinami. Ty jsme si uvařili mezitím bokem, třeba vrtulky, ty se pěkně promíchávají s omáčkami. Při slívání si necháme stranou trochu vody. Přidáme je k zelenině do pánve a důkladně zamícháme. Přihodíme hrst strouhaného parmazánu a podlijeme trochou vody z těstovin. Máme hotovo, a když porci ještě na talíři ozdobíme čerstvou bazalkou, určitě se po ní jen zapráší.

autor: dak

Související

  • Chřestové risotto

    Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.

  • Kopřivový špenát

    Procházet se po venku má výhody, nejen ty zdravotní. Člověk také může pozorovat přírodu a sledovat, jak se pomalu zelenají první jarní rostliny a bylinky, třeba kopřivy.