Ratatouille s těstovinami
Ratatouille se hrozně složitě píše, protože je to francouzské slovo, ale jídlo je to velmi jednoduché a plné chutí.
Z filmu, pokud jste ho viděli, jste si určitě také odnesli pocit, že v jednoduchosti je krása, a přesně takové je zeleninové Ratatouille.
- 1 lilek
- 2 menší cukety
- 1 červená paprika
- 4 rajčata
- 1 cibule (nemusí být)
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- provensálské koření
- hrst bazalky
- strouhaný parmezán
Základem jsou lilky a cukety, ale také rajčata, červené papriky a koření z kraje, odkud jídlo pochází – z Provence. Lilek i cukety nakrájíme na kolečka a necháme chvíli vypotit. Papriky oloupeme, třeba škrabkou a nakrájíme. Rajčata také oloupeme, stačí je spařit horkou vodou a slupka jde dolů sama.
Když máme zeleninu připravenou, opečeme na olivovém oleji kolečka lilků, která vyjmeme z pánve asi po pěti minutách nebo až zezlátnou, pak vhodíme papriky a cukety a znovu opečeme a vyndáme z pánve.
Teď česnek a koření – vezměte rovnou provensálskou směs a k ní čerstvou bazalku a nakonec rajčata. Po chvíli vrátíme všechnu vyndanou zeleninu do pánve a dosolíme a dopepříme podle potřeby.
Klasické francouzské ratatouille by bylo hotové, ale my si je dnes dáme s těstovinami. Ty jsme si uvařili mezitím bokem, třeba vrtulky, ty se pěkně promíchávají s omáčkami. Při slívání si necháme stranou trochu vody. Přidáme je k zelenině do pánve a důkladně zamícháme. Přihodíme hrst strouhaného parmazánu a podlijeme trochou vody z těstovin. Máme hotovo, a když porci ještě na talíři ozdobíme čerstvou bazalkou, určitě se po ní jen zapráší.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.