Perníkový likér

Perníkový likér se dá určitě popíjet po celý rok, ale já mám jeho vůni a typickou chuť koření spojenou s předvánočním obdobím. 

Ingredience
  • 200 – 250 ml rumu
  • 1 kondenzované mléko
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 2 deci vody 
  • 1 celá hořká čokoláda 82 % kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření

Zahřeje nás, tedy pokud jsme dospělí a přispěje k těšení se na vánoce. Jak se dělá perníkový likér, mi poradila paní Marie Sobotková z Březníka. Potřebujeme kondenzované mléko, hořkou čokoládu, cukr, vodu, rum a hlavně perníkové koření. „Cukr se nechá zkaramelizovat v hrnci, na to se přilije horká voda, pozor, ono to vyprskne,“ varuje paní Marie.

„Na cukr se vylijí dvě deci vřelé vody a potom se přidává jedna celá kvalitní hořká čokoláda. Ta se do toho nastrouhá, a k tomu dvě lžičky perníkového koření a povaří se to. Až je to uvařené, přidáte jedno celé kondenzované mléko a dvě deci rumu. Já ale přidávám, letos to bylo tak slabé, že jsem myslím dala až čtyři. Ale v receptu jsou dvě deci,“ směje se úspěšná účastnice březnické soutěže o nejlepší vánočku a nejlepší domácí likér.

Perníkový likér dobře promícháme, nalijeme do čistých lahví a uchováme ve spíži nebo v ledničce. Otázka je, jestli do Vánoc vydrží, ale pak může zase přijít na řadu jiný likér, třeba vaječný. 

autor: dak

Související

  • Čokoládový likér

    Se zimou, jaká teď bude několik měsíců vládnout venku, se těžko smiřuji, ale naštěstí existují prostředky, které mně a podobně naladěným lidem, dokážou pomoct.

  • Vaječný likér z Březníka

    Nic nás nezahřeje tak jako praskající oheň v krbu nebo v kamnech, horká polévka, čaj a domácí likér!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.