Perníkový likér
Perníkový likér se dá určitě popíjet po celý rok, ale já mám jeho vůni a typickou chuť koření spojenou s předvánočním obdobím.
- 200 – 250 ml rumu
- 1 kondenzované mléko
- 4 lžíce krystalového cukru
- 2 deci vody
- 1 celá hořká čokoláda 82 % kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
Zahřeje nás, tedy pokud jsme dospělí a přispěje k těšení se na vánoce. Jak se dělá perníkový likér, mi poradila paní Marie Sobotková z Březníka. Potřebujeme kondenzované mléko, hořkou čokoládu, cukr, vodu, rum a hlavně perníkové koření. „Cukr se nechá zkaramelizovat v hrnci, na to se přilije horká voda, pozor, ono to vyprskne,“ varuje paní Marie.
„Na cukr se vylijí dvě deci vřelé vody a potom se přidává jedna celá kvalitní hořká čokoláda. Ta se do toho nastrouhá, a k tomu dvě lžičky perníkového koření a povaří se to. Až je to uvařené, přidáte jedno celé kondenzované mléko a dvě deci rumu. Já ale přidávám, letos to bylo tak slabé, že jsem myslím dala až čtyři. Ale v receptu jsou dvě deci,“ směje se úspěšná účastnice březnické soutěže o nejlepší vánočku a nejlepší domácí likér.
Perníkový likér dobře promícháme, nalijeme do čistých lahví a uchováme ve spíži nebo v ledničce. Otázka je, jestli do Vánoc vydrží, ale pak může zase přijít na řadu jiný likér, třeba vaječný.
Související
-
Čokoládový likér
Se zimou, jaká teď bude několik měsíců vládnout venku, se těžko smiřuji, ale naštěstí existují prostředky, které mně a podobně naladěným lidem, dokážou pomoct.
-
Vaječný likér z Březníka
Nic nás nezahřeje tak jako praskající oheň v krbu nebo v kamnech, horká polévka, čaj a domácí likér!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.