Klasický smažený vánoční kapr

Podle tradice by měl na štědrovečerním stole vonět smažený kapr s bramborovým salátem. Kvalita ryby záleží na čistotě vody, kde trávila poslední týdny.

Je to vánoční klasika, bez které se neobejdeme u nás doma, ani u vedoucího žďárského rybářství Kinský Petra Kulhánka. Zavzpomínal i na doby, kdy se pro kapra chodilo k řezníkovi. „Když si starší ročníky vzpomenou na svoje mládí, tak se chodilo se síťovkou k řezníkovi, ten zalovil v kádi. Kapr se dával do vany, večer se kapr vyndal, vykoupaly se děti, pak se tam kapr vrátil, tak to prostě bylo,“ směje se Petr Kulhánek.

Ingredience
  • porce kapra
  • sůl
  • prolisovaný česnek
  • hladká mouka
  • rozšlehaná vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení

Dnes své kapry prodávají velká rybářství i malí prodejci ve vlastních kádích a většinou si kapra domů neseme už zabitého. Na kvalitu masa má podle Petra Kulhánka největší vliv nikoli váha kapra, ale to, v jak čisté vodě svůj život prožil. „Největší vliv na chuť svaloviny má to prostředí. Ideální je, když po vylovení kapr zůstane ještě dva měsíce na sádkách, kde se dočistí.“

Příprava je pak už na každém z nás, ale většina rodin má nejraději kapra smaženého v trojobalu. „Klasicky na oleji smažený. Receptů je mrak, samozřejmě dá se usmažit bez obalu, jak se to dělá během roku, ale na ty Vánoce musí být kapr obalovaný ve strouhance,“ říká rozhodně znalec ryb.

Porce kapra si předem nasolíme, můžeme pokapat citrónovou šťávou, potřeme prolisovaným česnekem a necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme hladkou mouku promíchanou se solí, rozšlehaná vajíčka a čerstvou strouhanku. Kapra smažíme dozlatova a podáváme s bramborovým salátem dle vlastního osvědčeného receptu.

autor: dak