Prodej kaprů na ulicích: Veterináři doporučují usmrtit rybu přímo u stánku

23. prosinec 2024 13:00

Na ulicích a náměstích po celé České republice se v těchto dnech objevují kádě s živými kapry. Tradiční český štědrovečerní pokrm, smažený kapr, zůstává pro mnoho rodin nepostradatelnou součástí sváteční tabule.

Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček doporučuje, aby si lidé nechali kapra usmrtit přímo na místě prodeje. „Pro rybu je to nejhumánnější varianta, neboť proškolené osoby mají k dispozici vhodné vybavení a podmínky. Přenášet živou rybu domů do vany se nedoporučuje. Doma často dochází k nevyhovujícím podmínkám, jako je vysoká teplota nebo nedostatek kyslíku ve vodě,“ vysvětlil Vorlíček.

Některé obchodní řetězce zakázaly prodej kaprů na svých parkovištích, což vedlo k meziročnímu poklesu počtu prodejců o přibližně 500 míst. „Například na Jižní Moravě vznikla alternativa v podobě pojízdných prodejců, kteří objíždějí více lokalit a nahrazují tak několik pevných stanovišť,“ dodal Vorlíček.

Inspektoři veterinární správy se v průběhu prosince zaměřují na kontroly prodejů kaprů. Letos plánují zkontrolovat zhruba 20 % z celkových 2 500 míst. Kontroly se soustředí na hygienu prodeje, welfare ryb a dodržování pravidel při porážce.

„Důležité je zajistit, aby kádě byly dostatečně okysličené a manipulace s rybami probíhala co nejšetrněji. Kapr je chráněný označením původu, jako je třeboňský nebo pohořelický kapr, a my sledujeme, zda prodejci toto označení užívají oprávněně,“ uzavřel Vorlíček.

Prodej kaprů bude pokračovat až do Štědrého dne. Veterinární správa doporučuje, aby si lidé nakoupili s dostatečným předstihem a vyhnuli se posledním nákupům na poslední chvíli.

autor: Joža Kolář
Spustit audio