Slaná vánočka s dotekem Itálie

Lidská vynalézavost je nekonečná. Napadlo by vás upéct vánočku naslano, pokud moc nemusíte sladké?

Už brzy nastane čas, kdy se ve většině domácností pustíme do pečení perníčků, cukroví, a nakonec dojde i na vánočky. Dnešní tip bude pro ty, kdo mají v rodině odpůrce sladkého a nemají rádi, když se jim práší od pusy. 

Ingredience
  • klasické těsto na vánočku
  • olivy
  • překrájená sušená rajčata
  • strouhaný parmezán
  • gouda
  • sušený medvědí česnek
  • oregano
  • tymián
  • sůl

Přesně to říká manžel Dagmar Chaloupkové z Březníka a tak se od ní dočkal naprosté novinky. Slané vánočky s lehkým dotykem Itálie. Jak na ni? Zaděláme si klasické těsto na vánočku – kvasnice, mouka, cukr, všechno jako obvykle, ale raději pečeme z kila mouky, aby nám vzniklo dost těsta na klasickou i na netradiční vánočku, tak jak o to udělala paní Dagmar.

„Udělala jsem jedno těsto a do půlky jsem dala rozinky a brusinky. Do té druhé jsem dala sušená rajčata, olivy, strouhaný parmezán, goudu krájenou na kostičky, sušený medvědí česnek, oregano a tymián. Přišla jsem na to tak, že manžel nechce jíst sladkou vánočku, tak jsem mu udělala slanou,“ směje se. 

Do běžné vánočky dáváme rozinky, mandle, někdo brusinky, oříšky nebo kandované ovoce. Ovšem do slané vánočky můžeme vyzkoušet ingredience ze Středomoří. Výsledkem je velmi chutná vánočka, která má sice lehounce sladký základ, ale celkově chutná jako osvěžující italské pečivo. 

autor: dak

Související