Slaná vánočka s dotekem Itálie

Lidská vynalézavost je nekonečná. Napadlo by vás upéct vánočku naslano, pokud moc nemusíte sladké?

Už brzy nastane čas, kdy se ve většině domácností pustíme do pečení perníčků, cukroví, a nakonec dojde i na vánočky. Dnešní tip bude pro ty, kdo mají v rodině odpůrce sladkého a nemají rádi, když se jim práší od pusy. 

Ingredience
  • klasické těsto na vánočku
  • olivy
  • překrájená sušená rajčata
  • strouhaný parmezán
  • gouda
  • sušený medvědí česnek
  • oregano
  • tymián
  • sůl

Přesně to říká manžel Dagmar Chaloupkové z Březníka a tak se od ní dočkal naprosté novinky. Slané vánočky s lehkým dotykem Itálie. Jak na ni? Zaděláme si klasické těsto na vánočku – kvasnice, mouka, cukr, všechno jako obvykle, ale raději pečeme z kila mouky, aby nám vzniklo dost těsta na klasickou i na netradiční vánočku, tak jak o to udělala paní Dagmar.

„Udělala jsem jedno těsto a do půlky jsem dala rozinky a brusinky. Do té druhé jsem dala sušená rajčata, olivy, strouhaný parmezán, goudu krájenou na kostičky, sušený medvědí česnek, oregano a tymián. Přišla jsem na to tak, že manžel nechce jíst sladkou vánočku, tak jsem mu udělala slanou,“ směje se. 

Do běžné vánočky dáváme rozinky, mandle, někdo brusinky, oříšky nebo kandované ovoce. Ovšem do slané vánočky můžeme vyzkoušet ingredience ze Středomoří. Výsledkem je velmi chutná vánočka, která má sice lehounce sladký základ, ale celkově chutná jako osvěžující italské pečivo. 

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.