Vylepšený řízek

Když se zeptáte řezníka, co má k obědu nejraději, co myslíte, že odpoví? Většina odpovědí si bude nejspíš podobná – řízek.

Alespoň to se mi zdálo, když jsem tuto otázku položila Lubošovi Mynářovi z Křižanova. „Tak nejlepší je řízek, že jo? Vezmu krkovici, na ni dám česnekovou marinádu, kterou si sám vyrábím, aby to mělo trošku grády, manželka to osmaží a máme oběd,“ směje se známý řezník.

Česneková marináda:

česnek

sůl

citronová šťáva

sójová omáčka

Česneková marináda se obvykle míchá ze soli, citrónové šťávy, sójové omáčky a prolisovaného česneku. K dochucení řízku ale stačí i samotný česnek, ostatně prolisovaný česnek se běžně dává na řízky z kapra.

V naší rodině se osvědčilo česnek přidávat i ke krůtím nebo kuřecím řízkům, zážitek je z oběda hned jiný!

A jak je vidět, česnek neublíží ani řízku vepřovému. Hodně kuchařů dokáže nejoblíbenější českou klasiku vylepšit ještě o kousek, třeba dopékáním v troubě. Maso zůstává šťavnatější a kůrka krásně křupavá.

Jak na to? Jednoduše, naklepané maso obalíme v trojobalu, nezapomeneme osolit i vajíčko a kápnout do něj trochu mléka a osmažíme na přepuštěném másle. To je z receptu na vídeňské řízky a chuť přepuštěného másla je skutečně znát. Troubu si vyhřejeme na 160° a řízky poskládané na plechu do ní vložíme na 15 minut k dopečení.

autor: dak

Související

  • Hovězí svíčková Wellington

    Když koupí hovězí svíčkovou český kuchař, pustí se do oblíbené omáčky z kořenové zeleniny.

  • Nakládaný hermelín

    Znáte to, když vás honí mlsná na něco slaného, s výraznou chutí koření a hledáte v ledničce, co si dát?