Hubník neboli hubovec z Krkonoš
Krupicová kaše se sladkým sušeným ovocem, to je skvělá věc. Houby na cibulce, to je taky skvělá věc. A teď si představte, že někde se tyto dvě skvělé věci smíchají, a vznikne sváteční vánoční jídlo.
Jak se dělá nám řekne spisovatelka a autorka kuchařských knih Danka Šárková:
- krupicová kaše
- zbytky vánočky a housek
- namočené křížaly
- sušené švestky
- rozinky a pod.
- datle, fíky
- sušené houby
- cibule
- olej
- krupice na vysypání pekáčku
"V Krkonoších je velmi tradiční takzvaný hubník, hubovec. To uděláte řídkou krupicovou kaši, do troho nalámete kousky vánočky, kousky housek. Na pánvičce uděláte houby na cibulce do měkka, jako kdybyste začínali dělat smaženici. Do té kaše můžete dát namočené křížaly, ořechy, fíky, datle, švestky. Všecko to zamícháte do té řídké kaše i s těmi houbami. Vylijete to do vymazaného a vysypyaného pekáče a zapečete to. Jí se to z jednoho pekáče lžící, je to to krkonošská tradice. Jí se to na Štědrý den, aby rodina zůstala pospolu. Když jsem to ochutnala poprvé, tak mi to připadalo divné, protože nejsem skutečně původem Krkonošák, musíte si na to zvyknout, protože to má takový zvláštní ocas, ale ty houby s těmi ořechy a s tím vším se krásně prolnou a opravdu to není špatné.“
Vánočky, housky, kaše, to je základ. Na oslazení rozinky, sušené švestky, datle, fíky. A nakonec houby s cibulkou, to všechno společně zapečené v jednom pekáči.
Tak jestli máte rádi zvláštní kombinace chutí a rádi experimentujete, možná vyzkoušíte krkonošský hubovec, i když žijete na Vysočině.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.