Plněné lokše
Bramborové placky se dají nabídnout na mnoho způsobů a při různých příležitostech. Jako přílohu je známe z husích hodů, kdy se k pečené huse podávají lokše. Tedy tenké placky z bramborového těsta. Ty jsou ale tak dobré, že se po nich zapráší i bez husy.
Někde se mažou povidly, jinde zase dovnitř dávají překvapení. Náplň může být například sýrová, ale pojďme popořádku.
- 1 kg brambor
- 1 vejce
- 1-2 lžičky soli
- 200 g polohrubé mouky
- rozpuštěné sádlo (husí, kachní, vepřové)
- sýr: plátky, strouhaný nebo balkánský
Nejprve si oloupeme kilo brambor uvařených ve slupce a nastrouháme na struhadle na jemno. V míse k nim přidáme vajíčko, lžičku až dvě soli a dvacet deka polohrubé mouky.
Pěkně prohněteme až vznikne těsto, ze kterého si uděláme váleček.
Podobně jako si chystáme kousky na bramborové knedlíky, i tady si nakrájíme z válečku kousky, které pak po jednom vyválíme do placek.
A teď přijde to překvapení - vždy mezi dvě placky vložíme sýr. Mohou to být plátky, třeba goudy, aby placky zůstaly tenké, ale můžeme použít i nastrouhanou mozzarellu, nebo naopak rozdrobený sýr balkánský. Přimáčkneme druhou plackou shora a pečeme na suché pánvi se silným dnem z obou stran, až těsto zezlátne.
Chuť této lahůdce dodá závěrečné potření sádlem, nejlépe domácím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.