Plněné lokše

Bramborové placky se dají nabídnout na mnoho způsobů a při různých příležitostech. Jako přílohu je známe z husích hodů, kdy se k pečené huse podávají lokše. Tedy tenké placky z bramborového těsta. Ty jsou ale tak dobré, že se po nich zapráší i bez husy. 

Někde se mažou povidly, jinde zase dovnitř dávají překvapení. Náplň může být například sýrová, ale pojďme popořádku.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • 1-2 lžičky soli
  • 200 g polohrubé mouky
  • rozpuštěné sádlo (husí, kachní, vepřové)
  • sýr: plátky, strouhaný nebo balkánský

Nejprve si oloupeme kilo brambor uvařených ve slupce a nastrouháme na struhadle na jemno. V míse k nim přidáme vajíčko, lžičku až dvě soli a dvacet deka polohrubé mouky.

Pěkně prohněteme až vznikne těsto, ze kterého si uděláme váleček.

Podobně jako si chystáme kousky na bramborové knedlíky, i tady si nakrájíme z válečku kousky, které pak po jednom vyválíme do placek.

A teď přijde to překvapení - vždy mezi dvě placky vložíme sýr. Mohou to být plátky, třeba goudy, aby placky zůstaly tenké, ale můžeme použít i nastrouhanou mozzarellu, nebo naopak rozdrobený sýr balkánský. Přimáčkneme druhou plackou shora a pečeme na suché pánvi se silným dnem z obou stran, až těsto zezlátne.

Chuť této lahůdce dodá závěrečné potření sádlem, nejlépe domácím. 

autor: dak