Kadovská bílá parenice s bylinkami a česnekem

Na Vysočině je spousta dobré pastvy pro krávy a ty pak dávají výborné mléko – tak soudí kuchař Marek Šolc z Kadova.

Ingredience
  • sýry typu parenica
  • marináda:
  • bylinkový olej
  • česnek
  • chilli
  • sůl, pepř
  • směs salátů
  • dresink:
  • zakysaná smetana
  • jogurt
  • majonéza
  • bylinkové pesto
  • limetková šťáva
  • pampeliškový med

V Kiosku U Staré školy Marek Šolc připravuje místní kadovskou parenici se salátem. Parenice si předem naloží do dobrého koření a oleje, a tady je od něj návod, jak postupuje: „Základem je olej, používám olivový, slunečnicový, ale také si dělám vlastní bylinkové oleje třeba z rozmarýnu, tymiánu, ze saturejky a tak podobně. To se ta bylinka naloží, vylouhuje a po nějaké době scedí, a to je součástí marinády na tu parenici. Patří tam i česnek, trošku něčeho pikantního, třeba rozsekané nebo rozmixované čerstvé chilli. Je to takové řidší pesto, kterým se ty parenice prolejou, trošku se to může z mlýnku opepřit a osolit, ale ty parenice jsou samy o sobě skvělé. A pak když se to ogriluje, nebo v troubě zataví, je to v chuti takový výraznější sýr.“

Parenice se vloží do trouby, kde jim stačí pár minut, tři až pět, aby se všechny chutě prolnuly, zatímco sýr se pomalu rozpouští. Na talíři je doplní směs čerstvých salátů, které právě rostou.

Marek Šolc doporučuje smíchat rukolu, polníček, římský nebo ledový salát a pokapat je dresinkem vlastní výroby. „Tady je základem zakysaná smetana, jogurt a majonéza, a pak bylinkové pesto. Může být různých chutí, někdy přidám i sušená rajčata, nikdy to není úplně stejné,“ směje se kuchař, který rád improvizuje.

autor: dak

Související