Kiosek v Kadově vaří celoročně, alkohol v něm ale nenajdete
Místní speciality ze žďárských vrchů, domácí limonády a ledové čaje vyrábí kuchař v malém kiosku. Stojí v těsné blízkosti kadovské staré školy a podle ní dostal i název.
„Škola už dlouho nefunguje, ale před dvěma lety jsme tady začali budovat kiosek,“ říká Marek Šolc, který svůj podnik rozjel s kamarádem Luďkem Dvořákem, o kterém říká, že je taky výborný kuchař a teď se stará o administrativu a druhý Kiosek vedle sjezdovky na Harusově kopci nedaleko Nového Města na Moravě.
Splněný sen
Marek Šolc je původně z Prahy, ale když začal jezdit na Vysočinu, rozhodl se tady zůstat. Pracoval v hotelu na Medlově a nějakou dobu v Jupiter klubu ve Velkém Meziříčí. Kiosek v Kadově je tak pro něj splněný sen. „O Kadov se starám sám, ale pomáhá mi tady syn, v létě občas brigádníci.“
Pokud se projíždějící sportovec těší na alkohol, bude v kiosku překvapen. „Jsme striktně nealkoholický podnik, ale máme výběr nealkoholických piv a vín, takže se dá zkusit i tato alternativa,“ dodává Marek Šolc.
Nabídku doplňují i domácí limonády a sirupy z bylinek a ovoce, které rostou v okolí kiosku, na zahrádce, jsou zkrátka z Vysočiny.
V létě cyklisté, v zimě běžkaři
Ke kiosku si najdou cestu nejen sportovci a nejen kvůli jídlu. Občas se tady jezdí na koni, hřiště u školy bývá plné dětí, a tak se dá setkat s nejrůznějšími hosty.
„Třeba je tady pán, který hodně staví, tak sem přijde v montérkách, dá si steak na stojáka a zase jde pracovat. Nebo tady zastaví Bentley, vylezou z něho dva kravaťáci, dají si oběd a odjedou, ale chodí sem i místní,“ usmívá se Marek Šolc.
Související
-
Kadovská bílá parenice s bylinkami a česnekem
Na Vysočině je spousta dobré pastvy pro krávy a ty pak dávají výborné mléko – tak soudí kuchař Marek Šolc z Kadova.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.