Jen jsme zvětšili hrnce a bylo to. Tak vznikla restaurace s domácí kuchyní v Čížkově

Bylo mu teprve jednadvacet, když si otevřel restauraci, a ta funguje už jedenáct let. Splnit si sen z mládí se každému nepodaří.

Pavel Buchta to štěstí měl, povedlo se mu rozjet rodinný podnik s domácí kuchyní. Náhoda tomu napomohla, že po předchozím majiteli byla na prodej hospůdka U Oskara hned vedle Útěchoviček na Pelhřimovsku, kde bydlel. „Jezdili jsme tudy domů a jednou se tam objevil na prostěradle nápis dražba i s telefonním číslem, tak jsem si řek, že bych to strašně chtěl,“ usmívá se majitel.

Rodinný podnik

„Ze začátku jsme to měli jako rodinný podnik, pomáhali bráchové a vařit šla mamka. Nikde předtím nevařila, jen pro nás, mám dva bráchy a tátu, takže vařila pro pět lidí. Řekli jsme si, že jenom zvětšíme hrnce a jinak to bude stejné,“ říká Pavel Buchta o podstatě rodinné kuchyně, na kterou U Oskara vsadili.

Čtěte také

Maminka Jitka Buchtová ráda používá klasické postupy české kuchyně a ty doplňuje různými neotřelými směsmi koření.

Do kuchyně občas zavítá i sám majitel, i když většinu času tráví s telefonem na uchu a organizováním chodu restaurace. „Když je potřeba, tak taky vařím. Každé má svoje – u toho vaření si člověk zaleze do klidu kuchyně.“ Volno ale v rodině moc není, otevřeno je od pondělka do neděle, ve všední se vaří hotová jídla, o víkendech česká kuchyně. „Manželka věděla, do čeho jde, když jsme se brali, tak už jsem restauraci pět let měl,“ směje se majitel, který je v práci prakticky každý den.

Úspěch se neodpouští 

Příběh Pavla Buchty není ale jen růžový. Vlastnictví restaurace, kde pracuje od pondělka do neděle už jedenáct let, jej paradoxně připravilo o část rodiny i přátel: „Když jsme oznámili, že jsem tu restauraci vyhrál v dražbě, měl jsem z toho hroznou radost, ale setkal jsem se i s negativním postojem. Část rodiny nám řekla, že skončíme pod mostem. V tuto chvíli se nám vystříbřily přátelské a rodinné vztahy. Část rodiny a kamarádů nám pomohla, sami se ptali, jestli nepotřebujeme uklidit, vymalovat, a ta druhá část...prostě se nestýkáme,“ říká zaraženě Pavel Buchta.

„Asi i kvůli tomu, že jsme to ustáli a jejich proroctví se nenaplnilo. Ale loni jsme splatili na budovu hypotéku a je to hotový,“ usmívá se nakonec.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.