Játrové knedlíčky do svatební polévky
Jaro a podzim bývají oblíbená roční období pro svatby – aspoň se mi to tak zdá podle množství svateb, které se poslední dobou kolem mě objevily.
Jednu máme i v rodině, a tak je jasné, že jsem si nenechala ujít recepty na takové to klasické svatební menu. Například mě zajímalo, jak udělat ty nejlepší játrové knedlíčky do polévky, abychom na ni do smrti nezapomněli, stejně jako na celý náš svatební den.
- vepřová játra
- česnek
- cibule
- 1 vejce
- sůl, pepř
- majoránka
- bramborový škrob
- strouhanka
- dětská krupice
Kuchařka Zdena Dušková ze Šejdorfského mlýna v Okrouhličce má skvělý recept. „Nejlepší jsou z vepřových jater, protože ta hovězí mají specifickou vůni hověziny. Takže játra si společně s česnekem a cibulkou nameleme najemno v mlýnku na maso,“ říká. Do toho přidá vejce, sůl a pepř. Dále majoránku, trochu bramborového škrobu, který vše drží pohromadě a také strouhanku a dětskou krupici.
Polotuhé těsto může být ostřejší, slanější, protože když se potom vaří v polévce, tak o část soli i koření přijdou, vyvaří se do polévky.
Většinou v polévce čekáme větší játrové knedlíčky, ale paní Zdena Dušková má mnohem raději menší zavářku do polévky: „Nerada dělám knedlíčky, protože ty musíte udělat hustší. Vezmu síto s velkými otvory a do polévky propasíruju játrovou rýži, ta je v polévce křehčí,“ prozrazuje svůj tip.
Na svatební polévce je nejlepší, že vám ji uvaří většinou skvělí zkušení kuchaři, ale rady pro výtečné domácí játrové knedlíčky určitě využijeme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.