Jarní polévka

Polévka je grunt, říkávaly už naše babičky, a měly pravdu. Na jaře bychom polévky také neměli zanedbávat, i když už nepotřebujeme tolik zahřát, jako v zimě.

Ingredience
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 lžíce oleje
  • l lžička másla
  • sůl, pepř
  • 3 bobkové listy
  • špetka muškátového květu
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 4 velké uvařené brambory
  • 3 vejce na tvrdo
  • 1/2 l mléka

Navíc se do některých polévek dává vařené vajíčko natvrdo, a to se dnes považuje za superpotravinu. Zkusme si tedy dát jarní polévku s jarní cibulkou.

Nejprve si stranou uvaříme čtyři brambory a odložíme. Pak vezmeme svazek zelené jarní cibulky a pokrájíme jej na kolečka.

V hrnci na polévku si rozpustíme napůl lžíci másla a lžíci oleje, nakrájenou cibulku přisypeme a orestujeme. Pak přihodíme uvařené a nakrájené brambory a zalijeme vodou. Ve skleničce mléka rozmícháme 2 lžíce hladké mouky a vlijeme do polévky na zahuštění. Povaříme asi 10 minut s bobkovým listem a špetkou muškátového květu, solí a pepřem podle chuti.

Nakonec přidáme do talíře na ozdobu vařená vajíčka, která nakrájíme na čtvrtky.

autor: dak

Související

  • Kuře na cuketách

    Kuřecí maso už jsme pekli na zelenině, na dýni i na kysaném zelí a dnes se pustíme do kuřete na cuketách! Tento oběd vystačí pro celou rodinu a pochutnají si všichni.

  • Zapečené brambory se slaninou

    Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.