Jarní polévka

Polévka je grunt, říkávaly už naše babičky, a měly pravdu. Na jaře bychom polévky také neměli zanedbávat, i když už nepotřebujeme tolik zahřát, jako v zimě.

Navíc se do některých polévek dává vařené vajíčko natvrdo, a to se dnes považuje za superpotravinu. Zkusme si tedy dát jarní polévku s jarní cibulkou.

1 svazek jarní cibulky

1 lžíce oleje

l lžička másla

sůl, pepř

3 bobkové listy

špetka muškátového květu

2-3 lžíce hladké mouky

4 velké uvařené brambory

3 vejce na tvrdo

1/2 l mléka

Nejprve si stranou uvaříme čtyři brambory a odložíme. Pak vezmeme svazek zelené jarní cibulky a pokrájíme jej na kolečka.

V hrnci na polévku si rozpustíme napůl lžíci másla a lžíci oleje, nakrájenou cibulku přisypeme a orestujeme. Pak přihodíme uvařené a nakrájené brambory a zalijeme vodou. Ve skleničce mléka rozmícháme 2 lžíce hladké mouky a vlijeme do polévky na zahuštění. Povaříme asi 10 minut s bobkovým listem a špetkou muškátového květu, solí a pepřem podle chuti.

Nakonec přidáme do talíře na ozdobu vařená vajíčka, která nakrájíme na čtvrtky.