U Horkých v Pohledci jsou kraslice všude. Paní Drahoslava každou ozdobila jinak

Na svou poslední výstavu kraslic v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě se paní Drahoslava Horká ještě vešla. To jich měla ve sbírce 1800. 

Protože ale se zdobením nepřestává, stále hledá nové způsoby, barvy, materiály a techniky, počet kraslic u nich doma v Pohledci stále stoupá. Letos před Velikonocemi dosáhl právě dalšího kulatého čísla. „Ve sbírce, která ke dnešnímu dni čítá 2300 kusů, si vybere každý,“ směje se paní Horká.

Zavděčit se každému …

„Říká se, že není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem, no a já se snažím zavděčit se každému,“ dodává s tím, že si přeje, aby se každému některé z jejích ozdobených vajíček líbilo.

„Jenom voskových technik je asi šedesát druhů, ale kromě vosku máte slámu, drátky barvu, drátky, přírodniny, a to už se potom nasčítá,“ vysvětluje stále se rozrůstající sbírku.

Paní Horká vyrábí pořád a ze všeho - obrazy, přáníčka, dekorace a spoustu dalších věcí. Chodí do škol i školek učit děti nejrůznější techniky tvoření. Když své kraslice vystavuje, může prostředí kolem nich nazdobit korálkovými nebo plstěnými stromy a dalšími vlastnoručně vyrobenými ozdobami.

Od nejmenších po největší

Velikosti nazdobených vajíček má od těch nejmenších asi dvoucentimetrových, kdy začínají snášet mladé slepice, přes křepelčí, bažantí, běžná slepičí, kachní, husí až po pštrosí vejce. Větší dekorace ve tvaru vajec se musí vyrobit z jiných materiálů – drátů, papíru nebo dokonce cihel.

Obří vejce pro děti ve školce, nazdobené květinami z plsti, je například z polystyrenu. „Jsou to slepené polystyrenové desky a z nich je vyříznuté vajíčko. Není to úplně pintlich, ale aspoň je vidět, že to je ruční práce,“ usmívá se paní Drahoslava.

Vajíčka jsou v domě všude, ale více prostoru podle paní Horké zabere to ostatní. „Musíte si pořídit brusku, vrtačku, teď budu letovat, takže nářadí. Potom to jsou materiály, věci na zdobení, bavlnky, flitry, šišky, hlína, na co si vzpomenete. Proto když někam jedeme, tak manžel už předem hlásí – nezastavujeme, jedeme! Protože ví, že já seberu všecko,“ přiznává se smíchem Drahoslava Horká.

Spustit audio