Jak vyklopit bábovku

Klasická bábovka – moučník, který nesmí chybět na slavnostním stole, a je úplně jedno, jak bude ochucená, ať už dvoubarevná tradiční s kakaovou částí, čokoládová, s oříšky, tvarohová či rychlá olejová.

Naše babičky pekly bábovku většinou v litinových formách, zatímco my máme spoustu jiných možností. Nejen co do materiálů, ale i tvarů bábovek. Z některých forem bábovka nejde tak snadno vyklopit, mě třeba párkrát pěkně potrápila forma ze silikonu.

Šikovná pekařka Jana Pokorná, kterou známe z televizní soutěže Peče celá země, má na vyklopení bábovky několik triků – tady jsou.

„Používám formy z různých materiálů a nejčastěji mám formy, které mají nepřilnavý povrch, hlavně teflon. Vymazávám je máslem a vysypávám hladkou moukou, a to z toho důvodu, že když je použitá hladká mouka, tak nám na bábovce nevznikne moučný povlak. Ale pokud má někdo starší formu, tak bych doporučila radši polohrubou, protože když ji pořádně vymažete a vysypete, tak ji musíte dostat ven.

Babička mi vždycky říkala, že když nechce vypadnout bábovka z formy, tak ji mám otočit a dát na ni mokrý hadr. No ale může se stát, že ani tak nevypadne z formy, takže jsem ji několikrát zkusila dát do mrazáku. Normálně natvrdo do mrazáku na pět, deset minut, a ona pak vyklouzne sama.“ 

Takže dovnitř patří hladká mouka a máslo, když to po upečení nejde, tak by mohl pomoci mokrý hadr položený zvenku na formu a jako poslední možnost je tu pět minut v mrazáku a bábovka je spolehlivě venku. Tak teď, když už to víme, se můžeme pustit do pečení.

 

autor: dak

Související

  • Bábovka podle Jany Pokorné

    Kdo sledoval pořad Peče celá země, viděl, že upéct se dají neuvěřitelně složité věci, barevné, efektní na pohled. Ale velmi často bývá krása i chuť v jednoduchosti.

  • Tvarohová bábovka s rozinkami

    Není snad efektnější pohoštění, než když přineseme na stůl vydařenou, pěkně upečenou a pocukrovanou bábovku. 

  • Vaječná bábovka

    Když se řekne bábovka, většina z nás si představí sladkou klasiku ke kávičce, ať už je uvnitř kakaová, ořechová, šlehačková nebo olejová.