Bábovka podle Jany Pokorné

Kdo sledoval pořad Peče celá země, viděl, že upéct se dají neuvěřitelně složité věci, barevné, efektní na pohled. Ale velmi často bývá krása, a v tomto případě i chuť, v jednoduchosti.

Nejúspěšnější bábovka, kterou peče finalistka této soutěže Jana Pokorná, vůbec není složitá, a je přitom strašně dobrá – a dostali jsme recept!

Ingredience
  • 4 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 15 g prášku do pečiva
  • 130 g slunečnicového oleje
  • 260 g plnotučného řeckého jogurtu
  • 300 g hladké mouky
  • Kůra z jednoho citronu

"Vyšleháme si vejce s cukrem a s vanilkovým cukrem. Šleháme na nejvyšší stupeň otáček asi deset minut do pěny. Poté si připravíme mouku s kypřicím práškem do pečiva, kterou promícháme a společně s ostatními surovinami zapracujeme pomocí stěrky do vyšlehaných vajec. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na horní i spodní ohřev na 180 stupňů 40 minut,“ radí Jana.

Kakaovou část v této bábovce výjimečně nehledejme: "S čím je tato bábovka výborná, je citrónová poleva. Vymačkáte si šťávu z jednoho citrónu a přidáváte moučkový cukr a vyšleháme. Tu konzistenci musíme zkusit tak, aby poleva nebyla ani moc hustá, ani moc tekutá, to si musíte zkusit lžičkou a kdyžtak přidat jednoho nebo druhého,“ usmívá se Jana.

Dekorujeme ovocem. „Dává se tam sezónní ovoce – jahody, maliny, borůvky. A ta bábovka je výborná i sama o sobě, protože jak v ní je ten řecký jogurt, tak ona je vláčná,“ dodává pekařka, která nedávno vydala vlastní kuchařku a nazvala ji „Nejsem bábovka s cukrem“.

autor: dak

Související

  • Kynutá bábovka

    Bábovky jsou bezvadné, vypadají krásně na stole a dají se upéct v obrovském množství variant. 

  • Bábovka s levandulí

    Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.

  • Maková bábovka z nemletého máku

    Mák je plodina, která se u nás pěstuje ve velkém, což budí u návštěv z ciziny údiv. „Ono to není zakázané? Vždyť se z toho dělají drogy!“ ptá se většina poučených návštěv.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.