Bábovka podle Jany Pokorné

Největší audioportál na českém internetu

Bábovka s polevou a ovocem, ilustrační foto | Foto: Dagmar Heřtová, Český rozhlas, Český rozhlas

Bábovka podle Jany Pokorné

Kdo sledoval pořad Peče celá země, viděl, že upéct se dají neuvěřitelně složité věci, barevné, efektní na pohled. Ale velmi často bývá krása, a v tomto případě i chuť, v jednoduchosti.

Nejúspěšnější bábovka, kterou peče finalistka této soutěže Jana Pokorná, vůbec není složitá, a je přitom strašně dobrá – a dostali jsme recept!

Ingredience
  • 4 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 15 g prášku do pečiva
  • 130 g slunečnicového oleje
  • 260 g plnotučného řeckého jogurtu
  • 300 g hladké mouky
  • Kůra z jednoho citronu

"Vyšleháme si vejce s cukrem a s vanilkovým cukrem. Šleháme na nejvyšší stupeň otáček asi deset minut do pěny. Poté si připravíme mouku s kypřicím práškem do pečiva, kterou promícháme a společně s ostatními surovinami zapracujeme pomocí stěrky do vyšlehaných vajec. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na horní i spodní ohřev na 180 stupňů 40 minut,“ radí Jana.

Kakaovou část v této bábovce výjimečně nehledejme: "S čím je tato bábovka výborná, je citrónová poleva. Vymačkáte si šťávu z jednoho citrónu a přidáváte moučkový cukr a vyšleháme. Tu konzistenci musíme zkusit tak, aby poleva nebyla ani moc hustá, ani moc tekutá, to si musíte zkusit lžičkou a kdyžtak přidat jednoho nebo druhého,“ usmívá se Jana.

Dekorujeme ovocem. „Dává se tam sezónní ovoce – jahody, maliny, borůvky. A ta bábovka je výborná i sama o sobě, protože jak v ní je ten řecký jogurt, tak ona je vláčná,“ dodává pekařka, která nedávno vydala vlastní kuchařku a nazvala ji „Nejsem bábovka s cukrem“.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat