Bábovka podle Jany Pokorné
Kdo sledoval pořad Peče celá země, viděl, že upéct se dají neuvěřitelně složité věci, barevné, efektní na pohled. Ale velmi často bývá krása, a v tomto případě i chuť, v jednoduchosti.
Nejúspěšnější bábovka, kterou peče finalistka této soutěže Jana Pokorná, vůbec není složitá, a je přitom strašně dobrá – a dostali jsme recept!
- 4 vejce
- 250 g krupicového cukru
- 15 g vanilkového cukru
- 15 g prášku do pečiva
- 130 g slunečnicového oleje
- 260 g plnotučného řeckého jogurtu
- 300 g hladké mouky
- Kůra z jednoho citronu
"Vyšleháme si vejce s cukrem a s vanilkovým cukrem. Šleháme na nejvyšší stupeň otáček asi deset minut do pěny. Poté si připravíme mouku s kypřicím práškem do pečiva, kterou promícháme a společně s ostatními surovinami zapracujeme pomocí stěrky do vyšlehaných vajec. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na horní i spodní ohřev na 180 stupňů 40 minut,“ radí Jana.
Kakaovou část v této bábovce výjimečně nehledejme: "S čím je tato bábovka výborná, je citrónová poleva. Vymačkáte si šťávu z jednoho citrónu a přidáváte moučkový cukr a vyšleháme. Tu konzistenci musíme zkusit tak, aby poleva nebyla ani moc hustá, ani moc tekutá, to si musíte zkusit lžičkou a kdyžtak přidat jednoho nebo druhého,“ usmívá se Jana.
Dekorujeme ovocem. „Dává se tam sezónní ovoce – jahody, maliny, borůvky. A ta bábovka je výborná i sama o sobě, protože jak v ní je ten řecký jogurt, tak ona je vláčná,“ dodává pekařka, která nedávno vydala vlastní kuchařku a nazvala ji „Nejsem bábovka s cukrem“.
Související
-
Kynutá bábovka
Bábovky jsou bezvadné, vypadají krásně na stole a dají se upéct v obrovském množství variant.
-
Bábovka s levandulí
Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.
-
Maková bábovka z nemletého máku
Mák je plodina, která se u nás pěstuje ve velkém, což budí u návštěv z ciziny údiv. „Ono to není zakázané? Vždyť se z toho dělají drogy!“ ptá se většina poučených návštěv.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka