Bábovka podle Jany Pokorné

Bábovka podle Jany Pokorné
Kdo sledoval pořad Peče celá země, viděl, že upéct se dají neuvěřitelně složité věci, barevné, efektní na pohled. Ale velmi často bývá krása, a v tomto případě i chuť, v jednoduchosti.
Nejúspěšnější bábovka, kterou peče finalistka této soutěže Jana Pokorná, vůbec není složitá, a je přitom strašně dobrá – a dostali jsme recept!
- 4 vejce
- 250 g krupicového cukru
- 15 g vanilkového cukru
- 15 g prášku do pečiva
- 130 g slunečnicového oleje
- 260 g plnotučného řeckého jogurtu
- 300 g hladké mouky
- Kůra z jednoho citronu
"Vyšleháme si vejce s cukrem a s vanilkovým cukrem. Šleháme na nejvyšší stupeň otáček asi deset minut do pěny. Poté si připravíme mouku s kypřicím práškem do pečiva, kterou promícháme a společně s ostatními surovinami zapracujeme pomocí stěrky do vyšlehaných vajec. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na horní i spodní ohřev na 180 stupňů 40 minut,“ radí Jana.
Kakaovou část v této bábovce výjimečně nehledejme: "S čím je tato bábovka výborná, je citrónová poleva. Vymačkáte si šťávu z jednoho citrónu a přidáváte moučkový cukr a vyšleháme. Tu konzistenci musíme zkusit tak, aby poleva nebyla ani moc hustá, ani moc tekutá, to si musíte zkusit lžičkou a kdyžtak přidat jednoho nebo druhého,“ usmívá se Jana.
Dekorujeme ovocem. „Dává se tam sezónní ovoce – jahody, maliny, borůvky. A ta bábovka je výborná i sama o sobě, protože jak v ní je ten řecký jogurt, tak ona je vláčná,“ dodává pekařka, která nedávno vydala vlastní kuchařku a nazvala ji „Nejsem bábovka s cukrem“.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.