Jahodová omáčka coulis

Jahodová sezóna začala, mám tedy co snídat, obědvat i večeřet. Jahody jsou nejúžasnější ovoce na světě, ale mají jednu nevýhodu – musí se zpracovat prakticky okamžitě.

Pokud si na syrové ve větším množství netroufáte, pak mám pro vás tip. Z jahod se vaří omáčka, která má francouzský název coulis, píše se coulis a čte – kuli. Ještě před pár dny jsem ji neznala, ale teď jsem docela určitě její největší fanynka na Vysočině!

Ingredience
  • 1 kg jahod
  • 1/4 šálku cukru
  • 1 citrón

Potřeba jsou jen tři ingredience – kromě nakrájených jahod – čerstvé jsou nejlepší, ale mohou být i mražené, ještě cukr – nebo alternativní sladidlo – a citrón, kůru i šťávu.

Vezmeme důkladně omytý nebo nestříkaný citrón, nastrouháme kůru, a pak vymačkáme šťávu. Do středního kastrůlku vhodíme kilo jahod překrájených na kousky, přidáme sladidlo – například čekankový sirup neobsahuje vůbec žádné sacharidy, takže je ideální pro cukrovkáře.

Pokud jíte normálně, pak vezměte ¼ šálku cukru. Přidáme šťávu z citrónu, promícháme a přivedeme k varu. Pak na mírném plameni povaříme pět minut. Odstavíme a je hotovo.

Teď máme několik možností – rovnou omáčkou ještě zatepla přelít dezert – palačinky, wafle, koláč, nebo třeba čokoládové souflé, spojení těchto chutí je dokonalé. Dále můžeme omáčku rozmixovat úplně dohladka, až připomíná sirup. A pokud ji nechceme spotřebovat hned, můžeme ochladit, kdy vydrží až týden, nebo zamrazit. Tak si nechte chutnat!

autor: dak

Související

  • Jahodové nanuky s kefírem

    Když je hodně jahod, pouštíme se obvykle do koláčů, knedlíků a já i do výroby mnoha kilogramů džemů.

  • Jahodové knedlíky ze spařeného těsta

    Protože vlastní jahody ze záhonku nemáme, každý rok za ně utratím docela dost peněz. Ovšem dobroty, co z nich vzniknou, rozhodně stojí za to. 

  • Dášiny jahodové palačinky

    Nevím, jak u vás, ale v létě jsou v naší rodině různé varianty palačinek a lívanečků ve velké oblibě. Nedávno jsem se naučila jedno vylepšení, o které se s vámi pod...