Medová zelenina
Už jsem ochutnala zeleninové chipsy i zeleninové hranolky, a taky pečenou zeleninu, ale zkombinovat podobné jídlo s medem, to mě tedy nenapadlo.
- 1 menší dýně (hokkaido nebo máslová)
- 4 pastináky (petržele)
- 5–7 mrkví
- 1 celer
- 6 batátů
- 10 menších červených řep
- 1 palice česneku
- 2 červené cibule
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- 2 lžičky semen římského kmínu
- 60 ml medu
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2–3 lžičky rozmarýnu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
A přitom je to taková lahůdka! Když posbíráme všechnu možnou kořenovou zeleninu – mrkve, petržele nebo pastináky a celer, přidáme k tomu červené řepy, batáty a dýni, cibule a palici česneku, můžeme se do ní pustit.
Nejprve si připravíme zeleninu. Když ji důkladně omyjeme, tak nemusíme ani loupat, ale záleží na vás. Nakrájíme na přibližně stejně velké kousky jako větší hranolky.
V míse smícháme přísady, kterými zeleninu ochutíme, a to je – panenský olivový olej, mletá uzená paprika, římský kmín, balzamikový ocet a med. Přidáme mořskou sůl a pepř a všechno důkladně promícháme, až vznikne hustá, ale tekutá směs. Do ní vsypeme nakrájenou zeleninu a pořádně v ní necháme obalit každý kousek.
Plech vyložíme pečícím papírem, okořeněnou zeleninu na něj rozložíme a pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Asi po 40 minutách by měla být zelenina měkká, a tak dobrá, že ji můžeme sníst klidně samotnou. Pokud ale trváte na příloze, zkuste rýži nebo kuskus.
Související
-
Květák jako smažák do trouby
Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.
-
Zapečené hovězí v batátech
Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.