Medová zelenina

Už jsem ochutnala zeleninové chipsy i zeleninové hranolky, a taky pečenou zeleninu, ale zkombinovat podobné jídlo s medem, to mě tedy nenapadlo.

Ingredience
  • 1 menší dýně (hokkaido nebo máslová)
  • 4 pastináky (petržele)
  • 5–7 mrkví
  • 1 celer
  • 6 batátů
  • 10 menších červených řep
  • 1 palice česneku
  • 2 červené cibule
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžičky mleté uzené papriky
  • 2 lžičky semen římského kmínu
  • 60 ml medu
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2–3 lžičky rozmarýnu
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

A přitom je to taková lahůdka! Když posbíráme všechnu možnou kořenovou zeleninu – mrkve, petržele nebo pastináky a celer, přidáme k tomu červené řepy, batáty a dýni, cibule a palici česneku, můžeme se do ní pustit.

Nejprve si připravíme zeleninu. Když ji důkladně omyjeme, tak nemusíme ani loupat, ale záleží na vás. Nakrájíme na přibližně stejně velké kousky jako větší hranolky.

V míse smícháme přísady, kterými zeleninu ochutíme, a to je – panenský olivový olej, mletá uzená paprika, římský kmín, balzamikový ocet a med. Přidáme mořskou sůl a pepř a všechno důkladně promícháme, až vznikne hustá, ale tekutá směs. Do ní vsypeme nakrájenou zeleninu a pořádně v ní necháme obalit každý kousek.

Plech vyložíme pečícím papírem, okořeněnou zeleninu na něj rozložíme a pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Asi po 40 minutách by měla být zelenina měkká, a tak dobrá, že ji můžeme sníst klidně samotnou. Pokud ale trváte na příloze, zkuste rýži nebo kuskus.

autor: dak

Související

  • Květák jako smažák do trouby

    Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.

  • Zapečené hovězí v batátech

    Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.