Jáhlová buchta s jablečným želé

Kdo má sklep, kde ovoce a zelenina vydrží celou zimu až do jara, ten se má. Ale přijde čas, kdy je už nutné všechno spotřebovat. Třeba jablka.

Ingredience
  • 1 sáček jáhel
  • 2 vejce
  • 2/3 hrnku třtinového cukru
  • 1 kvalitní smetana
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce bezfosfátového prášku do pečiva
  • (může být i ½ hrnku strouhaného kokosu)
  •  
  • Na želé:
  • 15 jablek střední velikosti
  • asi 1 a ½ lžíce kukuřičného škrobu
  • trocha mleté skořice
  • třtinový cukr dle potřeby

Dají se využít na buchtu, která se dělá trochu jinak než běžný koláč. Katka Petrlíková ráda vaří zdravě, a tak doporučuje na korpus použít jáhly. Když se správně připraví, jsou jako med.

„Jáhly se spaří, propláchnou, přidají se vajíčka, voda, smetana, cukr a prášek do pečiva. Důkladně se promíchá a peče se na 150 stupňů asi 40 minut. Tekutina by měla být úplně nasáklá a jáhly měkoučké, během pečení se může přilívat voda.“

Zatímco buchta chladne, pustíme se do loupání a krájení pořádné hromádky jablek. „Z patnácti jablek střední velikosti nakrájených a kukuřičného škrobu se udělá želé. Ten škrob by měl být rozmíchaný v trošce vody. Přidá se skořice a třtinový cukr, ale ten tam někdy ani nedávám, když jsou ta jablka dobrá sladká. A to se všechno vaří, dokud se ta jablka nerozvaří. Ono to ztuhne, hned jak se tam dá ten kukuřičný škrob, tak je to tuhé a já to ani nedávám nikam chladnout. Tím želé se polije buchta a je výborná,“ chválí Katka recept.

Stejný recept můžete použít v létě, až začnou dozrávat meruňky – meruňkové želé bude určitě taky vynikající.

autor: dak

Související

  • Jarní hrášková polévka

    Pod názvem hrachovka se většině z nás vybaví hrachová kaše ze školní jídelny. Někoho možná napadne i polévka z hrášku, a právě tu si dnes uvaříme.

  • Jáhlová žemlovka

    Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.