Jarní hrášková polévka

Pod názvem hrachovka se většině z nás vybaví hrachová kaše ze školní jídelny. Někoho možná napadne i polévka z hrášku, a právě tu si dnes uvaříme.

K přípravě polévky použijeme hrášek zelený. Buď už jej seženete čerstvý, ale stačí i mražený, jen když má jasnou sytě zelenou barvu. Na talíři krásně vynikne a připomene svěží jarní přírodu.

Ingredience
  • 400 g vyloupaného hrášku (můžete použít i mražený)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst bazalkových lístků
  • 40 g strouhaného parmezánu
  • 4 plátky parmské šunky (slaniny)
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Jednu menší cibuli a dva stroužky česneku necháme nakrájené společně orestovat na olivovém oleji, ale jen chvíli, než česnek zhnědne, pak by zhořkl. Přidáme asi čtyřicet deka kuliček hrášku a zalijeme předem připraveným litrem zeleninového vývaru. Je dobré, když jej máte navařený a uskladněný v mrazáku, stačí vyndat a vaření je hned rychlejší. Do polévky nameleme čerstvý pepř a osolíme ji.

Povaříme přibližně deset minut až čtvrt hodinky a mezitím si nachystáme zbytek ingrediencí – jednak vezmeme dobrou slaninu, prosciutto, parmskou šunku, to je na vás. Asi čtyři plátky nakrájíme a osmažíme na sucho na pánvi. Na závěr vaření polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a můžeme podávat.

Zdobíme jednak šunkou, ale také strouhaným parmezánem a lístky bazalky. Kdo chce přidat jednu chuť navíc, může si opražit i hrst lískových oříšků a přidat do polévky. Dohromady to všechno chutná úžasně, a když nám ještě chybí jarní barvy za oknem, pořídíme si je alespoň do žaludku.

Související

  • Kuře na cuketách

    Kuřecí maso už jsme pekli na zelenině, na dýni i na kysaném zelí a dnes se pustíme do kuřete na cuketách! Tento oběd vystačí pro celou rodinu a pochutnají si všichni.

  • Jáhlová žemlovka

    Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.