Jarní hrášková polévka
Pod názvem hrachovka se většině z nás vybaví hrachová kaše ze školní jídelny. Někoho možná napadne i polévka z hrášku, a právě tu si dnes uvaříme.
K přípravě polévky použijeme hrášek zelený. Buď už jej seženete čerstvý, ale stačí i mražený, jen když má jasnou sytě zelenou barvu. Na talíři krásně vynikne a připomene svěží jarní přírodu.
- 400 g vyloupaného hrášku (můžete použít i mražený)
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- hrst bazalkových lístků
- 40 g strouhaného parmezánu
- 4 plátky parmské šunky (slaniny)
- olivový olej
- sůl, pepř
Jednu menší cibuli a dva stroužky česneku necháme nakrájené společně orestovat na olivovém oleji, ale jen chvíli, než česnek zhnědne, pak by zhořkl. Přidáme asi čtyřicet deka kuliček hrášku a zalijeme předem připraveným litrem zeleninového vývaru. Je dobré, když jej máte navařený a uskladněný v mrazáku, stačí vyndat a vaření je hned rychlejší. Do polévky nameleme čerstvý pepř a osolíme ji.
Povaříme přibližně deset minut až čtvrt hodinky a mezitím si nachystáme zbytek ingrediencí – jednak vezmeme dobrou slaninu, prosciutto, parmskou šunku, to je na vás. Asi čtyři plátky nakrájíme a osmažíme na sucho na pánvi. Na závěr vaření polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a můžeme podávat.
Zdobíme jednak šunkou, ale také strouhaným parmezánem a lístky bazalky. Kdo chce přidat jednu chuť navíc, může si opražit i hrst lískových oříšků a přidat do polévky. Dohromady to všechno chutná úžasně, a když nám ještě chybí jarní barvy za oknem, pořídíme si je alespoň do žaludku.
Související
-
Kuře na cuketách
Kuřecí maso už jsme pekli na zelenině, na dýni i na kysaném zelí a dnes se pustíme do kuřete na cuketách! Tento oběd vystačí pro celou rodinu a pochutnají si všichni.
-
Jáhlová žemlovka
Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.