Jablečný koláč s pudinkem
Protože se mi na kuchyňském stole pomaličku scvrkává posledních pár jablek, a do štrůdlu se mi už po desáté za sebou nechce, moc se mi hodí tip od Veroniky Doškové.
Má totiž recept na koláč s jablky a pudinkem.
„Je to krásná, i když jednoduchá varianta klasického jablečného koláče. Všechny ingredience na těsto vymícháme dohladka. Já těsto neválím, jen to v té formě rukou rozmačkám do stran, propíchám vidličkou, pak to pokladu půlkami oloupaných, nakrájených a jádřinců zbavených jablíček,“ popisuje přípravu koláče Veronika.
- Na těsto:
- 175 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 75 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- Na náplň:
- 4-5 jablek
- 400 ml smetany ke šlehání
- 70 g cukru
- 1 vanilkový pudink
„Nahoru pak uvařím pudink, ale pozor: místo mléka použijte smetanu ke šlehání, ale jenom 400 mililitrů, ne půl litru. K tomu 70 gramů cukru. Tímhle pudinkem to zalejete a na 180 stupňů za 45 – 50 minut upečete. Nahoře se udělá taková karamelová krustička a ten tuk, ten nositel chuti vám udělá v puse neskutečné blaho,“ láká Veronika Došková.
Všechny ingredience zvlášť jsou vynikající – od křehkého těsta, přes oloupaná jablíčka, až po sladký smetanový pudink. Je tedy úplně jasné, že i dohromady budou ve formě jablečného koláče s pudinkem chutnat skvěle.
Související
-
Kokosové řezy
Jsou z výborného těsta, chutnají po kokosu a uprostřed je ovocná vrstva z džemu, který máme rádi.
-
Dezert Pavlova
Pokud někoho zajímá historie slavných receptů, tak následující informace o dezertu Pavlova už patrně někdy slyšel.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.