Matjesový salát

Když začnete pátrat po receptu na matjesový salát, zjistíte, že existuje recept ruský, dánský nebo holandský a že matjesy jsou vlastně ryby.

Česky je matjes slaneček nebo herynek naložený v oleji a kupuje se v krabičkách velkých tak akorát na misku salátu.

Ingredience
  • 1 balení slanečků v oleji
  • ½ - 1 cibule
  • 1 jablko
  • majonéza dle chuti
  • jogurt nebo zakysaná smetana na zředění
  • mletý černý pepř
  • citrónová šťáva

Náš recept je od pravého Holanďana – muzikanta a učitele hry na kytaru z Třebíče Franka Spekhorsta.

Matjesový salát připravuje pro celou rodinu, protože je to recept, který dobře zná. „To je německý herynkový salát a je úplně jednoduchý. Já ho vařím už od mých studentských dob. Koupíte normálně matjes v supermarketu, stojí asi pětatřicet korun a nakrájíte ho na kostičky. Nakrájíte půl cibule na kostičky, nebo když chcete smrdět víc, tak celou cibuli,“ směje se se Frank.

„Dál jedno celé jablko na kostičky. Potom tam dáte trošku majonézy a všechen olej z těch matjesů a ještě to naředím jogurtem nebo zakysanou smetanou, co máte doma. Nedoporučoval bych sůl, protože ta ryba už je dost slaná, ale ochutím to ještě pepřem a trochu citrónem. A je hotovo!“

Zvláštní spojení typické chuti slané ryby s cibulí a do toho jablko se vám možná bude nejprve také zdát zvláštní, ale ujišťuji vás, že nakonec použijete stejné hodnocení jako rodina Franka Spekhorsta – geniální.

autor: dak

Související

  • Ryba na kmínovém oleji s květákem

    Kmínový olej lisovaný z českého kmínu, má značku regionální potravina a několik receptů už jsme z něj zkoušeli.

  • Müsli tyčinky z datlí a vloček

    Müsli tyčinka je takovou první pomocí při hladu, protože díky složení nám dodá rychle energii, zbaví únavy, ale taky přidá dost kalorií, které bychom měli zase spálit.