Hovězí na česneku
Člověk se pořád učí. Například včera jsem se dozvěděla, že vitamín D, který nám velmi chybí, pomáhá nám s imunitou i s bojem proti depresím, je mimo jiné v hovězím mase!
A od takové zásadní informace bylo k nákupu a uvaření dobrého hovězího jen krok.
Hovězí kližka se nemusí použít jen na guláš, ale příprava na česneku je velmi podobná. Maso však nakrájíme na trochu větší kousky než na guláš. Rozpálíme dvě lžíce sádla v hlubší velké pánvi a vhodíme do něj tři velké nebo čtyři menší nakrájené cibule.
- 1 kg hovězí kližky
- 3 velké cibule
- 2 lžíce sádla
- sůl, pepř
- 1 palička česneku
- 500 ml vývaru (bujónu)
Maso k ní přidáváme po částech, a necháme zatáhnout ze všech stran. Potom podle chuti osolíme a opepříme, a na řadu přijde česnek.
Protože jde o hovězí na česneku, oloupeme celou paličku, ale zatím prolisujeme a přidáme jen polovinu. Dobře promícháme s masem a podlijeme. Kdo má v zásobě vývar, tak půl litrem vývaru nebo bujónu, ale může být i voda. Dáme předehřát troubu na 170 °C a maso přendáme do zakrytého pekáče. Pečeme dvě a půl hodiny, dokud maso nezměkne.
Díky cibuli je omáčka pěkně hustá. Dochutíme ji druhou polovinou prolisovaného česneku, a můžeme podávat s bramborovým nebo houskovým knedlíkem. Česnek nám taky posílí imunitu, tak je to s hovězím a jeho vitamínem D výborná kombinace.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.