Honzovky s křížalovou náplní

Sušičky ovoce jsou v poslední době velmi populární, využijí se na různé druhy ovoce i houby. 

Pokud vám také zachutnaly křížaly a vyrábíte si je z vlastních zásob, mám pro vás tip, co potom s nimi. 

Ingredience
  • křížaly
  • vanilkový cukr
  • cukr dle potřeby 
  • máslo
  • skořice
  • kapka rumu
  • strouhaný perník

Sušené křížaly z jablek nebo hrušek, pokud je nesezobete samotné, se dají zpracovat na náplň do kynutých buchet. Paní Drahoslava Horká z Pohledce vzpomíná, jak buchty s křížalami jedly jako děti, a že chutnají i jejím vnoučatům. 

Nejprve je potřeba pustit se do kynutého těsta, aby se pak buchty daly skládat na plech vedle sebe a vznikly z nich oblíbené takzvané honzovky: „Takové ty Honzovy buchty, že zabalíte klasicky buchtu a do ní dáte jakoukoli náplň chcete. Třeba křížaly. Nejlepší jsou křížaly hruškové. Křížaly se pekly v troubě, takže už byly takto napečené, takže se daly asi na pět minut do vody trochu povařit a potom se scedily. Umlely se na masovém strojku a přidal se do nich vanilkový cukr, máslo, skořice, další cukr podle potřeby a trošku rumu. Když to bylo moc řídké, přidával se tam perník na strouhání, aby se náplň zahustila,“ říká paní Drahoslava.

Takže křížaly – nejlépe hruškové, ale jablka budou také chutnat skvěle – krátce povaříme s cukrem, kořením, a pokud nemáte strojek na maso, dají se křížaly podle paní Horké i rozmixovat tyčovým mixérem. Přidá se cukr, máslo, kapka rumu, a případně strouhaný perník, který náplň také dochutí. Lžičkou nabíráme do těsta – zabalíme, upečeme, pocukrujeme a pochutnáváme si u kafíčka.

autor: dak

Související

  • Malinové dobroty

    Čerstvé maliny dozrávají už několik týdnů a na keřích schovaných ve stínu se jich stále dají nasbírat spousty. 

  • Letní ovocný pohár

    Dali byste si chladivý slaďoučký pohár se spoustou čerstvého ovoce? To se snad v těchto dnech ani nedá odmítnout!