Malinové dobroty

Čerstvé maliny dozrávají už několik týdnů a na keřích schovaných ve stínu se jich stále dají nasbírat spousty. 

Pokud je nesníte rovnou čerstvé, mám pro vás pár tipů, jak maliny využít do úžasných dezertů. Třeba takový malinový parfait – francouzský název odkazuje k původu dezertu. 

Ingredience
  • Parfait: 
  • 100 g malin
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička chia semínek
  • 120 g bílého jogurtu
  • maliny a máta na ozdobu
  • Likér: 
  • 500 ml vodky
  • 500 ml vody 
  • 500 ml malin
  • 180 g cukru 

Ve Francii se svařuje smetana, vejce a cukr se sirupem, v Americe, kde si dezert také oblíbili, zase vrství jogurt s ovocem, likéry a ořechy. A my si dáme něco podobného. 

Rozmačkáme asi deset deka malin  se lžičkou medu a lžičkou chia semínek. Rozdělíme do skleniček a přidáme další vrstvu – bílý jogurt. Nahoře opět ozdobíme malinami a lístkem máty a můžeme podávat! Ještě lepší je malinový parfait vychlazený. Kdo by naopak potřeboval zahřát, z malin na sbíraných v létě, může snadno připravit likér na zimu. Potřebujeme půl litru vodky, 180 gramů cukru, půl litru vody a půl litru malin. Nejprve svaříme vodu s cukrem, necháme projít varem. Omyté maliny vysypeme do větší sklenice se širokým hrdlem a zalijeme vodou s cukrem. Přidáme vodku a necháme odstát na chladném místě. Láhev občas otočíme, aby se obsah promíchal. 

Po třech týdnech si připravíme čisté lahve, trychtýř a plátýnko, přes které likér scedíme do lahví. Zavřeme víčky a odložíme do spíže na vhodnou dobu.

autor: dak

Související