Malinové dobroty
Čerstvé maliny dozrávají už několik týdnů a na keřích schovaných ve stínu se jich stále dají nasbírat spousty.
Pokud je nesníte rovnou čerstvé, mám pro vás pár tipů, jak maliny využít do úžasných dezertů. Třeba takový malinový parfait – francouzský název odkazuje k původu dezertu.
- Parfait:
- 100 g malin
- 1 lžička medu
- 1 lžička chia semínek
- 120 g bílého jogurtu
- maliny a máta na ozdobu
- Likér:
- 500 ml vodky
- 500 ml vody
- 500 ml malin
- 180 g cukru
Ve Francii se svařuje smetana, vejce a cukr se sirupem, v Americe, kde si dezert také oblíbili, zase vrství jogurt s ovocem, likéry a ořechy. A my si dáme něco podobného.
Rozmačkáme asi deset deka malin se lžičkou medu a lžičkou chia semínek. Rozdělíme do skleniček a přidáme další vrstvu – bílý jogurt. Nahoře opět ozdobíme malinami a lístkem máty a můžeme podávat! Ještě lepší je malinový parfait vychlazený. Kdo by naopak potřeboval zahřát, z malin na sbíraných v létě, může snadno připravit likér na zimu. Potřebujeme půl litru vodky, 180 gramů cukru, půl litru vody a půl litru malin. Nejprve svaříme vodu s cukrem, necháme projít varem. Omyté maliny vysypeme do větší sklenice se širokým hrdlem a zalijeme vodou s cukrem. Přidáme vodku a necháme odstát na chladném místě. Láhev občas otočíme, aby se obsah promíchal.
Po třech týdnech si připravíme čisté lahve, trychtýř a plátýnko, přes které likér scedíme do lahví. Zavřeme víčky a odložíme do spíže na vhodnou dobu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.