Frittata z dýně

Pod názvem italská frittata, který zní docela cizokrajně, se ukrývá vaječná omeleta. Může se podávat k snídani, k obědu, k večeři, ale také ke svačině.

Je jasné, že budeme potřebovat větší pánev, která může do trouby a dostatek vajec. Pro čtyři osoby 8 větších nebo deset menších kousků. Prošleháme si je v misce, osolíme a opepříme a promícháme s listy šalvěje nakrájené na drobné kousky.

Ingredience
  • 8-10 vajec (podle velikosti)
  • 300 g nakrájené dýně (Hokkaidó, máslové…)
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 2 hrsti baby špenátu
  • Sůl, pepř
  • šalvěj 4 lístky
  • kelímek zakysané smetany nebo jogurtu
  • 80 g sýra s bílou plísní (může být kozí)

Pak přidáme kelímek zakysané smetany nebo jogurtu a prošleháme s ochucenými vajíčky. Na pánvi rozpálíme olej a hodíme do něj asi třicet deka dýně nakrájené kostičky. Když změknou, přidáme nakrájenou cibuli, a o pár minut později prolisovaný česnek.

Frittatu doplníme dvěma hrstmi špenátových lístků, které v pánvi necháme chviličku zavadnout a všechnu zeleninu důkladně promícháme. Zalijeme vaječnou směsí, a když trochu ztuhne, položíme navrch plátky sýru s bílou plísní – k dýni se hodí kozí sýr, ale může být i běžný sýr typu camembert.

Pánev přeneseme do trouby, kterou jsme si nechali předehřát na 200°C a chvíli zapečeme, aby se zelenina propekla a sýr se roztekl.

autor: dak

Související

  • Bylinková omeleta

    Nadšení z jarní čerstvě zelené barvy v kuchyni u mě nepolevuje, a tak stále hledám jídla, kam by se dala hodit hrst, nebo i více hrstí zelených bylinek. 

  • Omeleta se zeleninou

    Někdy je dobré uvařit si vlastní domácí jídlo, které nám chutná a současně je velmi rychle hotové. Omeleta mezi ně rozhodně patří. Přidat do ní můžeme od slaniny př...