Frittata z dýně
Pod názvem italská frittata, který zní docela cizokrajně, se ukrývá vaječná omeleta. Může se podávat k snídani, k obědu, k večeři, ale také ke svačině.
Je jasné, že budeme potřebovat větší pánev, která může do trouby a dostatek vajec. Pro čtyři osoby 8 větších nebo deset menších kousků. Prošleháme si je v misce, osolíme a opepříme a promícháme s listy šalvěje nakrájené na drobné kousky.
- 8-10 vajec (podle velikosti)
- 300 g nakrájené dýně (Hokkaidó, máslové…)
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- olivový olej
- 2 hrsti baby špenátu
- Sůl, pepř
- šalvěj 4 lístky
- kelímek zakysané smetany nebo jogurtu
- 80 g sýra s bílou plísní (může být kozí)
Pak přidáme kelímek zakysané smetany nebo jogurtu a prošleháme s ochucenými vajíčky. Na pánvi rozpálíme olej a hodíme do něj asi třicet deka dýně nakrájené kostičky. Když změknou, přidáme nakrájenou cibuli, a o pár minut později prolisovaný česnek.
Frittatu doplníme dvěma hrstmi špenátových lístků, které v pánvi necháme chviličku zavadnout a všechnu zeleninu důkladně promícháme. Zalijeme vaječnou směsí, a když trochu ztuhne, položíme navrch plátky sýru s bílou plísní – k dýni se hodí kozí sýr, ale může být i běžný sýr typu camembert.
Pánev přeneseme do trouby, kterou jsme si nechali předehřát na 200°C a chvíli zapečeme, aby se zelenina propekla a sýr se roztekl.
Související
-
Bylinková omeleta
Nadšení z jarní čerstvě zelené barvy v kuchyni u mě nepolevuje, a tak stále hledám jídla, kam by se dala hodit hrst, nebo i více hrstí zelených bylinek.
-
Omeleta se zeleninou
Někdy je dobré uvařit si vlastní domácí jídlo, které nám chutná a současně je velmi rychle hotové. Omeleta mezi ně rozhodně patří. Přidat do ní můžeme od slaniny př...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka