Bylinková omeleta

Nadšení z jarní čerstvě zelené barvy v kuchyni u mě nepolevuje, a tak stále hledám jídla, kam by se dala hodit hrst, nebo i více hrstí zelených bylinek. 

Ingredience
  • 8 vajec
  • 1 lžička soli
  • ššpetka kmínu
  • černý pepř z mlýnku
  • 2 jarní cibulky
  • pórek
  • hrst pažitky
  • hrst bazalky
  • hrst bršlice 
  • tymián

Venku v truhlících a květináčích už se začíná dařit většině druhů bylinek, které používáme v kuchyni po celý rok, a tak jsem mohla vytvořit docela zelenou omeletu. Protože milujeme vajíčka, oslovila tato bylinková varianta oblíbeného rychlého jídla celou rodinu. 

Vzala jsem osm vajec a rozšlehala je ve velké míse, přidala jsem lžičku soli, špetku kmínu a rozemlela trochu černého pepře z mlýnku – úžasně to voní! Pak jsem si nakrájela 2 jarní cibulky, asi 10 cm pórku, dále z truhlíku jednu velkou hrst pažitky a velkou hrst bazalky. K tomu stažené lístky z několika snítek tymiánu, který už se také zazelenal. 

Pokud ještě nemáte k dispozici tolik druhů bylinek, můžete přidat i z louky dál od silnice hrst nebo dvě bršlice kozí nohy, dokud ještě nekvete. Všechno jsem nakrájela na malé kousíčky a přidala do mísy s vajíčky. Normálně omeletu dělám na velké pánvi, ale v tomto množství by se už přece jen mohla připalovat a uvnitř dlouho trvat, tak jsem využila skvělý nápad - vymazat dortovou formu olejem, vyložit pečícím papírem a upéct v troubě předehřáté na 180 stupňů. Omeleta se krásně rovnoměrně upeče.

Související

  • Kuře s čočkou a jogurtovou omáčkou

    Zatímco v týdnu se většina rodiny obstará přes oběd v práci nebo ve škole, o víkendu se vařit musí, a nejlépe něco, co chutná všem. 

  • Vaječná bábovka

    Když se řekne bábovka, většina z nás si představí sladkou klasiku ke kávičce, ať už je uvnitř kakaová, ořechová, šlehačková nebo olejová. 

  • Rukolové pesto

    Tak mi nedávno doma zbyla vanička rukoly, která rychle chřadla, a bylo nutno vymyslet, co s ní, ať neplýtváme čerstvými vitamíny.