Domácí přírodní sýr

Když nás chytnou jarní snahy o snížení váhy, než díky teplejšímu počasí začnou ubývat vrstvy oblečení, asi přemýšlíme, jaká jídla si dát, abychom trochu zhubli. 

Ke známým obecným radám – jako je více se hýbat, chodit pěšky, nejezdit výtahem, omezit sladká a tučná jídla a jíst pestrou stravu, by určitě nutriční terapeutka Jitka Turňová přidala i rady odborné – především snížit denní příjem kalorií, třeba tím, že budeme jíst půl kila ovoce a zeleniny denně tak, jak bychom měli.

Vlastnoručně vyrobený přírodní sýr může každému našemu jídlu, ať už teplému nebo třeba salátu, dodat chuť a navíc dobrý pocit.

Ingredience
  • 250 g tvarohu
  • 250 ml mléka
  • špetka jedlé sody
  • příchuť podle volby

Potřebujeme mléčný základ a jogurt. „Svaříme si čerstvé mléko nebo podmáslí s tvarohem nebo jogurtem přidáme do toho trošku jedlé sody, jenom na špičku nože. To se přivede k varu. Jak se začne hmota srážet, přecedí se a do ní se přidá koření, jalapeňo papričky, cokoli, co máme rádi,“ usmívá se nutriční terapeutka.

„Vložíme do ledničky, kde vznikne přírodní sýr a ten si můžeme nastrouhat na salát nebo přidat k jídlu a máme dobrý pocit, že jsme použili pouze nízkotučné potraviny.“

Domácí sýr je hotový po asi deseti hodinách odležení v ledničce a chuť, tu si ovlivní každý sám, zkuste třeba i bylinky nebo česnek.

autor: dak

Související

  • Jarní hrášková polévka

    Pod názvem hrachovka se většině z nás vybaví hrachová kaše ze školní jídelny. Někoho možná napadne i polévka z hrášku, a právě tu si dnes uvaříme.

  • Kuře na cuketách

    Kuřecí maso už jsme pekli na zelenině, na dýni i na kysaném zelí a dnes se pustíme do kuřete na cuketách! Tento oběd vystačí pro celou rodinu a pochutnají si všichni.