Dezert Šalamoun

Nejlepší recepty se předávají v rodině, kamarádky nebo sousedky. Někde se kvůli tomu dělají speciální sousedské slavnosti, jinde se dohodnou a vytvoří společnou kuchařku.

Společnou kuchařku mají třeba ve Smrčné na Jihlavsku. Ze Sladké kuchařky z pošty, jak své oblíbené recepty nazvaly smrčenské kuchařky, jsem vybrala dezert nazvaný Šalamoun, který jsem mnohokrát ochutnala, ale doteď jsem netušila, jak se vlastně peče. Tady je návod od paní Matysové. 

Ingredience
  • 1 máslo
  • 2 sklenky pískového cukru
  • 1 sklenka vlažné vody
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 sklenky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • drcené vlašské ořechy

Nejprve si rozpustíme celé máslo v hrnku a přidáme do něj dvě sklenky pískového cukru. V teplém másle by se měl brzy rozpustit. Přidáme ještě sklenku vlažné vody a tři lžíce kakaa a pořádně rozmícháme do hladka. 

Z tekuté směsi odlijeme jednu sklenku, ale ne úplně plnou, a dáme stranou. Do zbytku přisypeme dvě sklenky polohrubé mouky smíchané s práškem do pečiva, přidáme jeden vanilkový cukr a čtyři vajíčka. Rozmícháme důkladně těsto a vylijeme na menší vymazaný a vysypaný plech. 

Upečeme do měkka a ještě teplé polijeme zbývající kakaovou hmotou. Obvyklé je ještě posypat dezert kokosem, ale autorka naštěstí uvádí i jako jinou variantu - drcené oříšky, pokud vám podobně jako u nás, kokos příliš nejede. Je to jednoduché, rychlé a velmi dobré.

Související