Dobroty s vejci na tvrdo
Po Velikonocích vždycky přemýšlím, jak nejlépe zužitkovat vařená vejce, i když ty letošní svátky byly kvůli pandemii jiné, než jsme zvyklí.
- 1 květák
- 2 - 3vařená vejce
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce sušeného kopru
- ½ cibule
- Pažitka
- Sůl, pepř
Při hledání nápadů, jak ještě jinak s vajíčky naložit, jsem objevila výtečný květákový salát.
Květák nakrájený na kousky uvaříme do poloměkka, stačí tři až pět minut. Přidáme k němu vařená vajíčka protlačená přes salátové kolečko.
V menší misce smícháme zbytek ingrediencí – majonézu, hořčici, sušený kopr a čerstvou pažitku, sůl a mletý pepř. Důkladně promícháme a na ozdobu posypeme sladkou paprikou. Vychlazený salát může být skvělou svačinou – nebo večeří.
A chcete-li hubnout, můžete nahradit majonézu bílým jogurtem. Vyzkoušet se dají i gratinovaná vejce se sýrem, což je naopak teplý pokrm, a spotřebujeme na něj hned 8 vajec!
- 150 ml mléka
- 1 lžička másla
- 150 g strouhaného sýra
- Petržel
- Sůl, bílý pepř
V pekáčku necháme rozpustit máslo a naklademe do něj vajíčka pokrájená na silnější kolečka. Posypeme strouhaným sýrem, okořeníme mletým bílým pepřem, který má lahodnou chuť, a zalijeme mlékem. V troubě vyhřáté na dvě stě stupňů zapékáme 5 minut a nakonec grilujeme shora, aby vejce získala křupavý povrch. Po vytažení z trouby posypeme nasekanou petrželkou. Gratinovaná vejce jsou výborná s čerstvou bagetkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.