Další dobroty z vajec

Po Velikonocích vždycky přemýšlím, jak nejlépe zužitkovat vařená vejce, i když ty letošní svátky byly kvůli pandemii jiné, než jsme zvyklí.

Ingredience
  • 1 květák
  • 2 - 3vařená vejce
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce sušeného kopru
  • ½ cibule
  • Pažitka
  • Sůl, pepř

Při hledání nápadů, jak ještě jinak s vajíčky naložit, jsem objevila výtečný květákový salát.

Květák nakrájený na kousky uvaříme do poloměkka, stačí tři až pět minut. Přidáme k němu vařená vajíčka protlačená přes salátové kolečko.

V menší misce smícháme zbytek ingrediencí – majonézu, hořčici, sušený kopr a čerstvou pažitku, sůl a mletý pepř. Důkladně promícháme a na ozdobu posypeme sladkou paprikou. Vychlazený salát může být skvělou svačinou – nebo večeří.

A chcete-li hubnout, můžete nahradit majonézu bílým jogurtem. Vyzkoušet se dají i gratinovaná vejce se sýrem, což je naopak teplý pokrm, a spotřebujeme na něj hned 8 vajec!

Ingredience
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • 150 g strouhaného sýra
  • Petržel
  • Sůl, bílý pepř

V pekáčku necháme rozpustit máslo a naklademe do něj vajíčka pokrájená na silnější kolečka. Posypeme strouhaným sýrem, okořeníme mletým bílým pepřem, který má lahodnou chuť, a zalijeme mlékem. V troubě vyhřáté na dvě stě stupňů zapékáme 5 minut a nakonec grilujeme shora, aby vejce získala křupavý povrch. Po vytažení z trouby posypeme nasekanou petrželkou. Gratinovaná vejce jsou výborná s čerstvou bagetkou.

autor: dak