Cuketový chlebíček
Nevím jak u vás, ale v naší spíži odpočívá několik velkých cuket. Každý rok touto dobou hledám, jak je zpracovat, protože ani postupné krájení a strouhání a přidávání do polévek a zeleninových směsí nestačí.
Cuketa má ovšem i tu výhodu, že se dá zpracovat na sladko do buchty! Všichni si pochutnají a cuketu v ní neodhalí.
- 350 - 400 g cukety
- 3 hrnky mouky (ječné, špaldové)
- 1 hrnek třtinového cukru
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 hrnek nasekaných mandlí a ořechů
- 2 lžíce karobu/kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička skořice
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 1 lžíce jablečného octa
- 1/2 hrnku oleje
- špetka soli
Je to jednoduché - nejprve cuketu okrájíme od slupky, zvlášť pokud je větší a tuhá. Celkem potřebujeme 30 – 40 deka jemně nastrouhané cukety.
V míse smícháme 3 hrnky mouky – může být obyčejná polohrubá, ale i ječná nebo špaldová, přidáme dvě lžičky prášku do pečiva bez fosfátů a hrnek třtinového cukru. Přistrouhneme trochu muškátového oříšku, přidáme lžičku skořice, 4 lžíce kukuřičného škrobu, hrnek nasekaných mandlí nebo ořechů – nebo jejich směsi a 2 lžíce kakaa – zkrátka všechny suché ingredience.
Kdo nechce kakao, může mít chlebíček světlý, kdo chce bez ořechů, klidně je vynechá.
V další míse promícháme hrnek vody nebo rostlinného mléka se lžící jablečného octa a vlijeme do první mísy. Vypracujeme těsto a nakonec přidáme nastrouhanou cuketu.
Forma, ve které pečeme, může být na bábovku, menší vyšší plech, ale ideální je forma na biskupský chlebíček, aby výsledku odpovídal i název. Vymažeme ji máslem, vlijeme těsto a pečeme asi 50 minut při 175°C.
Pozor, je mnohem lepší krájet těsto, až když vychladne! A kdo se bez čokolády neobejde, může ještě celý chlebíček polít čokoládovou polevou.
Související
-
Cuketový tatarák
Tak nám pomalu začíná období co já s těmi cuketami budu dělat, aneb nechcete cuketu? Jistě to znáte, ale naštěstí receptů na cukety je hodně.
-
Slaný cuketový koláč
Když všechno zraje, je jasné, že se to také musí spotřebovat. To je jedna moudrost. Ta druhá zní: přidej k tomu slaninu a bude to skvělé. Protože cuketa přebírá chu...
-
Cuketový perník
Cukety někdy dorostou i mnohakilových tykví. Co potom s nimi? Díky tomu, že chytnou chuť čehokoli, k čemu je přidáme, můžeme z nich vařit a péct vlastně cokoliv.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka