Cuketový chlebíček

Nevím jak u vás, ale v naší spíži odpočívá několik velkých cuket. Každý rok touto dobou hledám, jak je zpracovat, protože ani postupné krájení a strouhání a přidávání do polévek a zeleninových směsí nestačí.

Cuketa má ovšem i tu výhodu, že se dá zpracovat na sladko do buchty! Všichni si pochutnají a cuketu v ní neodhalí.

Ingredience
  • 350 - 400 g cukety
  • 3 hrnky mouky (ječné, špaldové)
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 hrnek nasekaných mandlí a ořechů
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1/2 hrnku oleje
  • špetka soli

Je to jednoduché - nejprve cuketu okrájíme od slupky, zvlášť pokud je větší a tuhá. Celkem potřebujeme 30 – 40 deka jemně nastrouhané cukety.

V míse smícháme 3 hrnky mouky – může být obyčejná polohrubá, ale i ječná nebo špaldová, přidáme dvě lžičky prášku do pečiva bez fosfátů a hrnek třtinového cukru. Přistrouhneme trochu muškátového oříšku, přidáme lžičku skořice, 4 lžíce kukuřičného škrobu, hrnek nasekaných mandlí nebo ořechů – nebo jejich směsi a 2 lžíce kakaa – zkrátka všechny suché ingredience.

Kdo nechce kakao, může mít chlebíček světlý, kdo chce bez ořechů, klidně je vynechá.

V další míse promícháme hrnek vody nebo rostlinného mléka se lžící jablečného octa a vlijeme do první mísy. Vypracujeme těsto a nakonec přidáme nastrouhanou cuketu.

Forma, ve které pečeme, může být na bábovku, menší vyšší plech, ale ideální je forma na biskupský chlebíček, aby výsledku odpovídal i název. Vymažeme ji máslem, vlijeme těsto a pečeme asi 50 minut při 175°C.

Pozor, je mnohem lepší krájet těsto, až když vychladne! A kdo se bez čokolády neobejde, může ještě celý chlebíček polít čokoládovou polevou.

autor: dak

Související

  • Cuketový tatarák

    Tak nám pomalu začíná období co já s těmi cuketami budu dělat, aneb nechcete cuketu? Jistě to znáte, ale naštěstí receptů na cukety je hodně. 

  • Slaný cuketový koláč

    Když všechno zraje, je jasné, že se to také musí spotřebovat. To je jedna moudrost. Ta druhá zní: přidej k tomu slaninu a bude to skvělé. Protože cuketa přebírá chu...

  • Cuketový perník

    Cukety někdy dorostou i mnohakilových tykví. Co potom s nimi? Díky tomu, že chytnou chuť čehokoli, k čemu je přidáme, můžeme z nich vařit a péct vlastně cokoliv.