Cuketový perník

Cukety někdy dorostou i mnohakilových tykví. Co potom s nimi? Díky tomu, že chytnou chuť čehokoli, k čemu je přidáme, můžeme z nich vařit a péct vlastně cokoliv. U nás měl veliký úspěch cuketový perník, protože se po něm jen zaprášilo hned dvakrát za sebou. Přitom je tak jednoduchý.

350 g cukety
350 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 kypřicí prášek do perníku
200 ml oleje
3 vajíčka
3 lžíce kakaa

Zbavíme se velkého kusu cukety, kterou oloupeme a nastrouháme najemno tak, abychom měli 350 gramů. Použijeme stejné množství hladké mouky, dvacet deka cukru a balíček vanilkového cukru, kypřící prášek do perníku, tři lžíce kakaa, dvě deci oleje a tři vajíčka.

Nejprve vyšleháme vajíčka s cukrem, přidáme cuketu, olej a mouku promíchanou s kypřícím práškem a nakonec vmícháme kakao. Těsto krásně zhnědne a můžeme ho vylít na střední plech vymazaný a vysypaný strouhankou.

Troubu vyhřejeme na 170 stupňů a hotový perník můžeme asi po dvaceti minutách vytáhnout a nechat vychladnout. Sladký je dost, ale kdo rád bílý prášek na povrchu, může si ho před servírováním pocukrovat.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.