Cuketový perník

Cukety někdy dorostou i mnohakilových tykví. Co potom s nimi? Díky tomu, že chytnou chuť čehokoli, k čemu je přidáme, můžeme z nich vařit a péct vlastně cokoliv. U nás měl veliký úspěch cuketový perník, protože se po něm jen zaprášilo hned dvakrát za sebou. Přitom je tak jednoduchý.

350 g cukety
350 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 kypřicí prášek do perníku
200 ml oleje
3 vajíčka
3 lžíce kakaa

Zbavíme se velkého kusu cukety, kterou oloupeme a nastrouháme najemno tak, abychom měli 350 gramů. Použijeme stejné množství hladké mouky, dvacet deka cukru a balíček vanilkového cukru, kypřící prášek do perníku, tři lžíce kakaa, dvě deci oleje a tři vajíčka.

Nejprve vyšleháme vajíčka s cukrem, přidáme cuketu, olej a mouku promíchanou s kypřícím práškem a nakonec vmícháme kakao. Těsto krásně zhnědne a můžeme ho vylít na střední plech vymazaný a vysypaný strouhankou.

Troubu vyhřejeme na 170 stupňů a hotový perník můžeme asi po dvaceti minutách vytáhnout a nechat vychladnout. Sladký je dost, ale kdo rád bílý prášek na povrchu, může si ho před servírováním pocukrovat.

autor: dak

Související

  • Drobenkové variace

    Doba letních ovocných koláčů s drobenkou je tu. Drobenka, někde žmolenka je jejich neodmyslitelnou částí a každý koláč může dovést k naprosté dokonalosti.

  • Borůvkový tvaroh

    Jestli máme právě teď sezónu nějakého ovoce, jsou to borůvky. Už se modrají v lesích, každá vycházka může být korunována sesbíráním hrstí těchto drobných plodů.