Cuketový tatarák
Tak nám pomalu začíná období co já s těmi cuketami budu dělat, aneb nechcete cuketu? Jistě to znáte, ale naštěstí receptů na cukety je hodně.
Pro dnešek jsem tedy vybrala recept na cuketový tatarák, kde budeme potřebovat jednu střední cuketu, cibuli, česnek, koření a rajský protlak.
- 1 střední cuketa s měkkou slupkou
- 1 bílá cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl, pepř
- sójová omáčka
- worchester
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce rajského protlaku
Nejprve si nastrouháme cuketu i se slupkou, pokud je ještě měkká, na struhadle nahrubo. Necháme ji vypotit a slijeme vymačkanou vodu. Na pánvi si orestujeme nadrobno nakrájenou bílou cibuli, a když zesklovatí, přihodíme dva stroužky česneku – společně krátce orestujeme a přihodíme cuketu. Rychle, než se rozvaří, ji ochutíme worcesterem, sojovou omáčkou, lžičkou dijonské hořčice, lžičkou mleté papriky a nakonec i lžící hustého rajského protlaku.
Díky červeným ingrediencím pokrm vypadá jako hovězí tatarák, ale je ze zeleniny. Promícháme, rychle stáhneme ze sporáku a doladíme solí a pepřem, to bude určitě potřeba. Vychladíme a můžeme podávat s čerstvým chlebem nebo topinkami potřenými česnekem, tak jak to máme rádi.
Související
-
Plněná cuketa
Léto je tu, už i podle kalendáře, tak si pojďme dát letní zeleninové jídlo! Nesmírně variabilní cukety jsou v oblibě plněné a zapečené.
-
Cuketová koprovka
Jakmile se na trhu objeví čerstvý kopr, pouštíme se do velmi oblíbených chodů - omáčky a polévky. Není však jen jeden klasický recept!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?