Slaný cuketový koláč

Když všechno zraje, je jasné, že se to také musí spotřebovat. To je jedna moudrost. Ta druhá zní: přidej k tomu slaninu a bude to skvělé. Protože cuketa přebírá chutě potravin, se kterými ji děláme, dodá jí chuť právě slanina nebo uzené maso. Recept na slaný cuketový koláč jsem si dovezla od paní Kováčové z Tomášova na Slovensku.

Velkou výhodou je, že se spotřebuje obrovská cuketa nebo více malých, pokud se vám jich urodilo hodně!

Potřebujeme:

700g nastrouhané cukety
4 vejce
200g polohrubé mouky
200g strouhaného sýra
200g slaniny, uzeného masa nebo salámu
5 stroužků česneku
1 menší cibule
1,5 balíčku kypřícího prášku
sůl, pepř

Hrubost nastrouhání cukety záleží na nás, stejně jako u sýra. Jaký druh sýra zvolíte, záleží jen na vás. „Vezmu, co mám právě v ledničce,“ směje se autorka receptu. „Jednou jsem použila i balkánský sýr, ale u něj potom opatrně se solí, protože mi ho nechtěl nikdo jíst. Soli jen trochu. Pepře dávám asi malou lžičku,“ doporučuje dále.

S pepřem opatrně, i když je to recept na jeden velký plech, aby koláč chutnal i dětem.

Nezapomeňte si před pečením nahřát troubu na 180 stupňů a připravit plech - vymazat a vysypat strouhankou. Slaný cuketový koláč je vynikající i se špekem nebo třeba jen se samotnou cibulkou, pokud chcete maso vynechat.