Cuketovo mrkvové placičky
Cukety začínají kralovat záhonkům i naší kuchyni. Uprostřed léta z nich můžeme vykouzlit naprosto cokoliv.
Co ale stoprocentně zabere a bude chutnat i mlsným jazýčkům, které se zelenině spíše vyhýbají, to jsou lahodné placičky, kam se cukety schovají vedle mrkve. Protože jsou smažené a křupavé, nikdo si stěžovat nebude.
- 1 cuketa
- 1 mrkev
- 2 vejce
- 20 g sýru Grana Padano
- 2 lžíce mouky
- 50 g šunky
- olej na smažení
- Dip:
- jogurt řeckého typu
- sůl
- 1 stroužek česneku
Pro dva lidi nastrouháme jednu mrkev a jednu cuketu, obojí asi tak stejné velikosti. Pokud je vás více, množství si rozhodně vynásobte, protože placičky budou mizet pod rukama.
Cuketu nastrouháme nahrubo, mrkev naopak na jemném struhadle, a pak z obou vymačkáme všechnu přebytečnou vodu.
Směs by měla být opravdu jen suchá zelenina. K té přidáme dvě vajíčka, dvě deka sýru parmazánového typu, třeba gran padano, dvě lžíce mouky a pokud u vás doma odmítají jíst jídlo bez masa, pak ještě přidáme na velmi drobno nakrájených pět deka šunky. Samozřejmě můžeme vynechat, protože i bez ní jsou placičky vynikající. Osolíme, promícháme a klademe na pánev lžící, kterou placičky uhladíme, aby byly vysoké asi centimetr.
Usmažíme a podáváme se skvělým česnekovým dipem – osolíme jogurt řeckého typu, a vymačkáme do něj stroužek česneku. Na talíř ještě trochu salátu a letní oběd je hotový.
Související
-
Cuketový krém se sýrem feta
Polévka neurčitě zelené barvy může být překvapivě velice chutná, říkala jsem si po ochutnávce hustého cuketového krému s kostičkami řeckého sýru feta.
-
Cuketový chlebíček
Každý rok touto dobou hledám, jak zpracovat cukety, protože ani postupné krájení a strouhání a přidávání do polévek a zeleninových směsí nestačí.
-
Cuketový tatarák
Tak nám pomalu začíná období co já s těmi cuketami budu dělat, aneb nechcete cuketu? Jistě to znáte, ale naštěstí receptů na cukety je hodně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.