Cuketovo mrkvové placičky

Cukety začínají kralovat záhonkům i naší kuchyni. Uprostřed léta z nich můžeme vykouzlit naprosto cokoliv.

Co ale stoprocentně zabere a bude chutnat i mlsným jazýčkům, které se zelenině spíše vyhýbají, to jsou lahodné placičky, kam se cukety schovají vedle mrkve. Protože jsou smažené a křupavé, nikdo si stěžovat nebude.

Ingredience
  • 1 cuketa
  • 1 mrkev
  • 2 vejce
  • 20 g sýru Grana Padano
  • 2 lžíce mouky
  • 50 g šunky
  • olej na smažení
  •  
  • Dip:
  • jogurt řeckého typu
  • sůl
  • 1 stroužek česneku

Pro dva lidi nastrouháme jednu mrkev a jednu cuketu, obojí asi tak stejné velikosti. Pokud je vás více, množství si rozhodně vynásobte, protože placičky budou mizet pod rukama.

Cuketu nastrouháme nahrubo, mrkev naopak na jemném struhadle, a pak z obou vymačkáme všechnu přebytečnou vodu.

Směs by měla být opravdu jen suchá zelenina. K té přidáme dvě vajíčka, dvě deka sýru parmazánového typu, třeba gran padano, dvě lžíce mouky a pokud u vás doma odmítají jíst jídlo bez masa, pak ještě přidáme na velmi drobno nakrájených pět deka šunky. Samozřejmě můžeme vynechat, protože i bez ní jsou placičky vynikající. Osolíme, promícháme a klademe na pánev lžící, kterou placičky uhladíme, aby byly vysoké asi centimetr.

Usmažíme a podáváme se skvělým česnekovým dipem – osolíme jogurt řeckého typu, a vymačkáme do něj stroužek česneku. Na talíř ještě trochu salátu a letní oběd je hotový.

autor: dak

Související

  • Cuketový krém se sýrem feta

    Polévka neurčitě zelené barvy může být překvapivě velice chutná, říkala jsem si po ochutnávce hustého cuketového krému s kostičkami řeckého sýru feta.

  • Cuketový chlebíček

    Každý rok touto dobou hledám, jak zpracovat cukety, protože ani postupné krájení a strouhání a přidávání do polévek a zeleninových směsí nestačí.

  • Cuketový tatarák

    Tak nám pomalu začíná období co já s těmi cuketami budu dělat, aneb nechcete cuketu? Jistě to znáte, ale naštěstí receptů na cukety je hodně. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.